Po cyklonu ohrožuje Barmánce jejich vláda

Vojenská vláda Barmy se stále větší intenzitou vyhání lidi postižené cyklonem Nargis z nouzových obydlí a nadále brání distribuci humanitární pomoci potřebným. Podle nové zprávy Amnesty International (AI) tím desítky tisíc již tak ohrožených lidí vystavuje dalšímu nebezpečí smrti, nemocí a hladu.

"Poté, co přežili zásah cyklonu, trpí nyní tisíce lidí kvůli krokům vlády," prohlásil Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.Barmská vojenská vláda, takzvaná Státní rada pro mír a demokracii, oznámila 20. května ukončení záchranných prací. Zároveň zahájila kampaň, v rámci které nutí lidi bez domova opouštět nouzová přístřeší. Vyhání především ty, kteří našli úkryt ve školách a klášterech. Vláda je nutí k návratu do původních vesnic, mnozí z nich se však nemají kam vrátit, jejich obydlí jsou totiž zničená nebo neobyvatelná. Amnesty International potvrdila více než 30 případů lidí vyhnaných z nouzových příbytků v klášterech, školách a dalších místech.Mezi nepřijatelné činy, kterých se barmská vojenská vláda dopouští, patří i zabavování a zneužívání humanitární pomoci. Amnesty International obdržela přes čtyři desítky zpráv o případech, kdy vládní úředníci pomoc nepředali postiženým, ale sami ji zabavili. Představitelé vlády sice oficiálně takové jednání odsuzují, úředníci na lokální úrovni však i nadále jednají beztrestně."Barmská vláda má na svém kontě dlouhý seznam bezpráví a nyní se k němu přidává bránění pomoci, která má chránit lidské životy," říká AI.

Další informace

Cyklon Nargis na počátku května 2008 zdevastoval deltu řeky Iravady. Podle dostupných informací v jeho důsledku zahynulo více než 130 000 lidí a 2,4 milionu lidí jsou vážně postiženy jeho důsledky. Mnozí nemají přístřeší ani základní stravu. OSN měsíc po cyklonu oznámila, že je schopna pomoci jen 40 procentům z nich.Amnesty International shromáždila informace do své zprávy z různých zdrojů včetně očitých svědectví a informací přímo z cyklonem postižených oblastí.

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.

13.5.2019

Alarmující stav justice v Polsku a Maďarsku je varováním i pro ČR, říká ředitel Amnesty

Projev ředitele Amnesty ČR Marka Martina na demonstraci Za nezávislou justici na Staroměstském náměstí v Praze.

7.5.2019

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International: