Po cyklonu ohrožuje Barmánce jejich vláda

Vojenská vláda Barmy se stále větší intenzitou vyhání lidi postižené cyklonem Nargis z nouzových obydlí a nadále brání distribuci humanitární pomoci potřebným. Podle nové zprávy Amnesty International (AI) tím desítky tisíc již tak ohrožených lidí vystavuje dalšímu nebezpečí smrti, nemocí a hladu.

"Poté, co přežili zásah cyklonu, trpí nyní tisíce lidí kvůli krokům vlády," prohlásil Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.Barmská vojenská vláda, takzvaná Státní rada pro mír a demokracii, oznámila 20. května ukončení záchranných prací. Zároveň zahájila kampaň, v rámci které nutí lidi bez domova opouštět nouzová přístřeší. Vyhání především ty, kteří našli úkryt ve školách a klášterech. Vláda je nutí k návratu do původních vesnic, mnozí z nich se však nemají kam vrátit, jejich obydlí jsou totiž zničená nebo neobyvatelná. Amnesty International potvrdila více než 30 případů lidí vyhnaných z nouzových příbytků v klášterech, školách a dalších místech.Mezi nepřijatelné činy, kterých se barmská vojenská vláda dopouští, patří i zabavování a zneužívání humanitární pomoci. Amnesty International obdržela přes čtyři desítky zpráv o případech, kdy vládní úředníci pomoc nepředali postiženým, ale sami ji zabavili. Představitelé vlády sice oficiálně takové jednání odsuzují, úředníci na lokální úrovni však i nadále jednají beztrestně."Barmská vláda má na svém kontě dlouhý seznam bezpráví a nyní se k němu přidává bránění pomoci, která má chránit lidské životy," říká AI.

Další informace

Cyklon Nargis na počátku května 2008 zdevastoval deltu řeky Iravady. Podle dostupných informací v jeho důsledku zahynulo více než 130 000 lidí a 2,4 milionu lidí jsou vážně postiženy jeho důsledky. Mnozí nemají přístřeší ani základní stravu. OSN měsíc po cyklonu oznámila, že je schopna pomoci jen 40 procentům z nich.Amnesty International shromáždila informace do své zprávy z různých zdrojů včetně očitých svědectví a informací přímo z cyklonem postižených oblastí.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.