19. výročí zásahu na Tchien-an-men - Lidé budou žádat propuštění vězňů z Tchien-an-men

Amnesty International (AI) připomene 19. výročí tvrdého zásahu na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Ve středu 4. června 2008 od 17:30 hodin budou účastníci veřejného shromáždění před Velvyslanectvím ČLR v Praze žádat čínské úřady, aby propustily desítky lidí, kteří zůstávají i řadu let po protestech uvězněni. Obdobné akce proběhnou v mnoha zemích světa.

„Při zásahu na náměstí Tchien-an-men před 19 lety byly zabity stovky lidí, desítky protestujících zůstávají i po letech uvězněny. Pro dlouholeté věznění těchto lidí neexistuje žádná omluva,“ říká Amnesty International. Příbuzní zabitých a vězněných lidí se řadu let domáhají spravedlnosti. Sympatizanti Amnesty International jim proto na shromáždění vyjádří podporu. Minutou ticha uctí také oběti nedávného zemětřesení v provincii S'-čchuan.

„Čínské úřady ukázaly, že dokáží efektivně řešit následky přírodní katastrofy. Vyzýváme je, aby se stejnou rychlostí reagovaly na problémy lidských práv,“ říká koordinátor akce Bohumil Čáp z Amnesty International.

Čína slíbila, že do zahájení olympijských her zlepší stav lidských práv. K naplnění tohoto závazku pomůže, pokud propustí osoby vězněné kvůli protestům na Tchien-an-men, zajistí spravedlnost pro příbuzné zabitých demonstrantů a povolí konání vzpomínkových aktů za oběti zásahu.

Podle organizace Dui Hua Foundation sídlící v USA zůstává kvůli zapojení do protestů uvězněno 60 až 100 osob. Přesná čísla však vláda nikdy nezveřejnila. V roce 2006 čínské úřady několik vězňů propustily, ale nadále je drží pod policejním dohledem a brání jim ve veřejných aktivitách, včetně poskytování rozhovorů médiím.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

16.2.2018

Týden.cz: Výměna vězňů se možná bude týkat i Olega Sencova

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.