Členové AI demonstrující za Tibet byli v Nepálu zadrženi

V den 49. výročí potlačení povstání Tibetanů proti čínskému útlaku proběhly v Tibetské autonomní oblasti a dalších tibetských oblastech protesty.

Demonstrace proběhly a stále probíhají v mnoha dalších zemích včetně Nepálu. Tam bylo podle odhadů včera zatčeno více než 400 lidí, kteří se chtěli protestů zúčastnit. Mezi zatčenými byli i členové nepálské pobočky Amnesty International.

Incident se odehrál krátce před plánovanou vigílií věnovanou Tibetu, kterou uspořádala Amnesty International Nepál. V pondělí 24. března v 13:55 místního času bylo však v Khátmándů 17 aktivistů AI zadrženo a převezeno na policejní stanici. Nebyl jim sdělen žádný důvod jejich zatčení.

Mezi zadrženými byli ředitel Amnesty International Nepál Ramešwár Npal, Góvinda Bandí, právník a člen Mezinárodní komise právníků, dále členové tibetské komunity a členové Amnesty International. Tito zadržení již byli propuštěni.

Nepál tak ukazuje netoleranci k rozmanitosti názorů. S tím, jak se země blíží volbám, projevuje se represe i v dalších oblastech. „Úřední zásahy do pokojných protestů Tibeťanů a dalších aktivistů na obranu lidských práv jsou v rozporu s ústavou,“ tvrdí AI. Podle Amnesty International navíc místní úřady k tomu, aby předběžně bránily konání demonstrací, nemají žádnou právní oporu.

Amnesty International vyzvala k propuštění všech lidí, kteří byli zadrženi kvůli účasti na pokojných demonstrací věnujících se situaci v Tibetu. Čínské vládě pak Amnesty International připomněla svou výzvu, aby povolila nezávislé vyšetřování OSN. Čínské úřady se také musejí zabývat důvody protestů Tibetanů a přehodnotit svou politiku, která jejich nespokojnost zapříčinila.

Video: AI hovořila o Tibetu na Radě OSN pro lidská práva - řeč přerušena na žádost čínské strany.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

10.3.2017

Epoch times o Amnesty akci v Den Tibetu