Čína zasáhla proti tibetským demonstrantům

Amnesty International (AI) odsuzuje tvrdý zásah čínské policie proti lidem, kteří se v hlavním městě Tibetu Lhase účastnili pokojné demonstrace upozorňující na 49. výročí potlačení tibetského povstání proti čínské vládě a odchodu dalajlámy z Tibetu.

10. března bylo podle dostupných zpráv v centru města zadrženo 11 protestujících včetně devíti mnichů. Při zadržení byli biti. V průběhu dne bylo v různých částech Lhasy zadrženo dalších zhruba 50 mnichů. O den později použila podle očitých svědků policie slzný plyn a elektrické obušky, aby rozptýlila skupinu zhruba pěti set demonstrantů, kteří usilovali o jejich propuštění.

„Demonstranti mají právo vyjádřit pokojný protest. Když jim čínské úřady toto právo odpírají, dopouštějí se porušení mezinárodních standardů lidských práv,“ tvrdí Tim Parritt z AI. Amnesty International vyzvala Čínu, aby okamžitě propustila všechny zadržené, kteří byli zbaveni svobody pro pokojné uplatňování svých práv.

16.10.2018

irozhlas.cz: Čína chce internací Ujgury "uvést do moderního světa"

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

1.10.2018

Lidskoprávní orienťák s Amnesty už v neděli

„Vyběhni s bezprávím“ a upozorni na něj na pražských ambasádách!