Čína zasáhla proti tibetským demonstrantům

Amnesty International (AI) odsuzuje tvrdý zásah čínské policie proti lidem, kteří se v hlavním městě Tibetu Lhase účastnili pokojné demonstrace upozorňující na 49. výročí potlačení tibetského povstání proti čínské vládě a odchodu dalajlámy z Tibetu.

10. března bylo podle dostupných zpráv v centru města zadrženo 11 protestujících včetně devíti mnichů. Při zadržení byli biti. V průběhu dne bylo v různých částech Lhasy zadrženo dalších zhruba 50 mnichů. O den později použila podle očitých svědků policie slzný plyn a elektrické obušky, aby rozptýlila skupinu zhruba pěti set demonstrantů, kteří usilovali o jejich propuštění.

„Demonstranti mají právo vyjádřit pokojný protest. Když jim čínské úřady toto právo odpírají, dopouštějí se porušení mezinárodních standardů lidských práv,“ tvrdí Tim Parritt z AI. Amnesty International vyzvala Čínu, aby okamžitě propustila všechny zadržené, kteří byli zbaveni svobody pro pokojné uplatňování svých práv.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou

11.3.2019

Báseň opravdu není zločin - Abdirahman Ibrahim Adan je volný!

Abdirahman Ibrahim Adan, třicetiletý básník ze Somalilandu zadržený kvůli básni kritizující vládu, je na svobodě.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.