Vznikla koalice proti diskriminaci Romů v EU

V Bruselu vznikla koalice osmi národních a mezinárodních nevládních organizací, která bude usilovat o přijetí jednotné evropské politiky proti diskriminaci Romů. Představitelé této Koalice pro evropskou romskou politiku dnes představí své návrhy eurokomisaři pro sociální politiku Vladimíru Špidlovi.

V členských zemích EU žije dle odhadů 7 - 9 milionů Romů, kteří patří k jedné z nejvíce znevýhodněných skupin obyvatel. Ačkoli představitelé Evropské komise uznávají, že sociální vyloučení Romů je dostatečně zdokumentováno, neexistuje dosud jednotná a ucelená evropská politika, která by proti jejich znevýhodnění bojovala.

"Diskriminace Romů a jejich sociální vyloučení představuje celoevropský problém, který si žádá jasnou a jednotnou reakci," tvrdí koordinátor koalice David Marks.

Koalice vyzvala Evropskou unii k přijetí rámcové strategie romské inkluze. Je nezbytné, aby se tvorby této strategie účastnili zástupci romských komunit. Podle koalice by se Evropská unie zaměřila na tři hlavní oblasti:

- uznání zodpovědnosti národních úřadů za ochranu Romů před diskriminací,

- zajištění rovného přístupu Romů ke vzdělání, zdravotní péči a adekvátnímu bydlení

- podpora účasti Romů na občanském a ekonomickém životě společnosti.

Výsledkem rámcové strategie by mělo být sjednocení dílčích kroků, které unie dosud podnikla, a vybudování základu jednotné evropské politiky pro odstranění romské diskriminace.

Koalice sdružuje mezinárodní i národní nevládní organizace, které se věnují problémům diskriminace, porušování lidských práv a sociálního vyloučení. Členy jsou Amnesty International (AI), Evropská síť proti rasismu (ENAR), European Roma Grassroots Organisation (ERGO), European Roma Information Office (ERIO), Evropské centrum pro práva Romů (ECRE), Minority Rights Group International (MRGI); Open Society Institute (OSI) a Soros International Foundation (SF).

Fakta o koalici.

6.11.2018

Proč potřebuje Česká republika Istanbulskou úmluvu?

Veřejné slyšení k peticím k Istanbulské úmluvě proběhlo 6. listopadu.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

18.6.2018

Blisty: Česká komunistka hlasovala v EP proti propuštění Olega Sencova

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.