Vznikla koalice proti diskriminaci Romů v EU

V Bruselu vznikla koalice osmi národních a mezinárodních nevládních organizací, která bude usilovat o přijetí jednotné evropské politiky proti diskriminaci Romů. Představitelé této Koalice pro evropskou romskou politiku dnes představí své návrhy eurokomisaři pro sociální politiku Vladimíru Špidlovi.

V členských zemích EU žije dle odhadů 7 - 9 milionů Romů, kteří patří k jedné z nejvíce znevýhodněných skupin obyvatel. Ačkoli představitelé Evropské komise uznávají, že sociální vyloučení Romů je dostatečně zdokumentováno, neexistuje dosud jednotná a ucelená evropská politika, která by proti jejich znevýhodnění bojovala.

"Diskriminace Romů a jejich sociální vyloučení představuje celoevropský problém, který si žádá jasnou a jednotnou reakci," tvrdí koordinátor koalice David Marks.

Koalice vyzvala Evropskou unii k přijetí rámcové strategie romské inkluze. Je nezbytné, aby se tvorby této strategie účastnili zástupci romských komunit. Podle koalice by se Evropská unie zaměřila na tři hlavní oblasti:

- uznání zodpovědnosti národních úřadů za ochranu Romů před diskriminací,

- zajištění rovného přístupu Romů ke vzdělání, zdravotní péči a adekvátnímu bydlení

- podpora účasti Romů na občanském a ekonomickém životě společnosti.

Výsledkem rámcové strategie by mělo být sjednocení dílčích kroků, které unie dosud podnikla, a vybudování základu jednotné evropské politiky pro odstranění romské diskriminace.

Koalice sdružuje mezinárodní i národní nevládní organizace, které se věnují problémům diskriminace, porušování lidských práv a sociálního vyloučení. Členy jsou Amnesty International (AI), Evropská síť proti rasismu (ENAR), European Roma Grassroots Organisation (ERGO), European Roma Information Office (ERIO), Evropské centrum pro práva Romů (ECRE), Minority Rights Group International (MRGI); Open Society Institute (OSI) a Soros International Foundation (SF).

Fakta o koalici.

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

12.9.2016

Generální tajemník Rady Evropy děkuje Amnesty za práci na poli práv Romů

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

22.2.2017

Politika „démonizace“ rozděluje a přináší strach

Amnesty International vydala výroční zprávu Stav lidských práv ve světě v roce 2016.