Marocké úřady slíbily nové vyšetřování mučení Aliho Aarrasse

Článek

Zastavte mučení publikován 2.7.2014

24. června 2014 nastolili zástupci Amnesty International případ Aliho Aarrasse při setkání s marockými vládními představiteli v Rabatu a zopakovali výzvu organizace k realizaci rozhodnutí Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování, která vyzvala k Aliho propuštění. Delegáti AI také vyzvali marocké úřady k zahájení adekvátního vyšetřování jeho mučení a trvali na tom, že muž byl odsouzen pouze na základě “přiznání” získaného během jeho mučení. Podle marockých představitelů jsou ale Aliho obvinění stará a v současné době si na mučení nestěžuje, a proto by tato obvinění měla být z vyšetřování vyloučena. Nové šetření by mělo zahrnovat soudní lékařské vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem, jelikož poslední soudní prohlídka, kterou Ali podstoupil v roce 2011, nebyla provedena dostatečně a Maročan podle ní mučen nebyl, zatímco zvláštní zpravodaj Juan Mendez a jeho forenzní doktor došli k opačnému závěru. Opětovné otevření vyšetřování mučení Aliho Aarrasse bylo oznámeno 21.května, pouhé dva dny po rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, podle kterého marocké úřady porušily několik článků Konvence proti mučení. Členové Výboru vyzvali k novému vyšetřování a k podání zprávy do devadesáti dnů. Marocké úřady také řekly Amnesty International, že znovuotevření případu Aliho Aarrasse je přímo spojeno s prací organizace na jeho případu. 29. května král Mohamed VI. během setkání v Rabatu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva naznačil svůj postoj proti mučení deklarováním, že “nemůže mučení tolerovat” a přiznal, že k ojedinělým případům však může docházet. 16. června 2014 Marocká národní rada pro lidská práva vyzvala k vyšetřování několika případů údajného mučení včetně Aliho Aarrasse. Amnesty International požádala marocké úřady, aby zvážily zapojení mezinárodních forenzních expertů, aby se zabránilo obviněním z nedostatku nestrannosti a nezaujatosti. Zástupci AI se také setkali s belgickým velvyslancem v Maroku, aby s ním projednali konzulární pomoc a potřebu návštěvy Aliho Aarrasse ve věznici, kterou belgičtí zástupci dosud, tři a půl roku po Aliho zatčení, neuskutečnili. Belgický konzulát údajně o návštěvu již několikrát žádal, marocké úřady to však popírají. Od oznámení zahájení nového vyšetřování však Ali Aarrass zatím nebyl vyslýchán a nebyl podroben žádné forenzní lékařské prohlídce. Stále zůstává uvězněný navzdory výzvám OSN o jeho propuštění.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8234 Náš cíl: 8500

Podepíšu