Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Článek

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek.

Děkujeme za vaše podpisy pod otevřený dopis, účast na akcích nebo zapojení do kampaně ve formě označování mobilů v obchodech.

Pár čísel

• získali jsme 1050 podpisů pod dopisem společnostem Samsung a Apple, aby daleko více sledovaly cestu kobaltu do svých telefonů - STÁLE LZE PODEPSAT
  • uspořádali jsme 2 pouliční akce (Praha, Ostrava), na kterých jsem upozornili na problém dětské práce
  • na řadě míst v ČR jsme s dobrovolníky "ovisačkovali" výrobky, které mohou dětskou práci obsahovat, a kde využití kobaltu od dětí zatím výrobci nijak nevyvrátili - fotky zde
  • nebo hledejte #nevmemtelefonu

Články, reportáže

O tématu informovala řada médií:

Má to všechno smysl?

Má. Cílem je přinutit velké společnosti, jejichž výrobky s největší pravděpodobností obsahují kobalt získávaný dětmi (společnosti to neumí vyvrátit), aby zvýšily svůj tlak na dodavatele, protože situaci vahou svého jména mohou změnit.

Co dál?

Reakce společnosti Samsung na Facebooku včetně následné odpovědi Amnesty International

• Společnost Samsung reagovala na naše zjištění zprávou na Facebooku a nadále ji i další společnosti vyzýváme a budeme vyzývat k dalšímu šetření původu kobaltu. Otevřený dopis zasíláme společnostem Samsung a Apple, které jsou jako jediné uvedeny ve všech podezřelých řetězcích výrobců kobaltu využívajících dětskou práci
  • nadále nadále sbíráme podpisy pod otevřený dopis a budeme vývoj pečlivě sledovat

Kompletní informace o problematice těžby kobaltu v Kongu včetně zprávy Amnesty.

Další reakce, komentáře a fotky najdete na našem Facebooku.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR