Maďarsko: Drakonickému zákonu budou neziskovky vzdorovat

Článek

Migrace Diskriminace   Maďarsko publikován 20.6.2018

Na Světový den uprchlíků schválil maďarský parlament kriminalizaci práce s migranty a uprchlíky.

Po přijetí balíčku trestněprávních zákonů včetně tzv. zákona „STOP Soros,“ který kriminalizuje legální migrační práce aktivistů a nevládních organizací, prohlásila Gauri van Guliková ředitelka Amnesty International pro Evropu

„Je hořce ironické, že když si svět připomíná Světový den uprchlíků, maďarský parlament dnes hlasoval o zavedení zákona zaměřeného na organizace a jednotlivce, kteří podporují žadatele o azyl, uprchlíky a migranty. Kriminalizovat základní a legitimní práci v oblasti lidských práv je obrovským útokem na lidi, kteří usilují o bezpečné útočiště před pronásledováním, a na ty, kteří jim záslužně pomáhají. Je to nový bod v intenzivním zásahu proti občanské společnosti a je to něco, čemu budeme vzdorovat na každém kroku naší cesty,“ slíbila Guliková.

„Budeme protiváhou rostoucímu přílivu institucionální nesnášenlivosti vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a přistěhovalcům a pokusům o stigmatizaci a zastrašování maďarských organizací občanské společnosti. Neúnavná práce těch, kteří hájí práva v Maďarsku, je důležitější než kdykoli předtím. A my jsme odhodláni stát po jejich boku,“ uzavřela Guliková.

Přečtěte si o CELÉ KAUZE VÍCE česky.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR