© Amnesty International

Rusko: Unesli výzkumníka Amnesty a vyhrožovali mu popravou

Článek

Výzkumníka Amnesty, který v Ingušsku mapoval demonstrace, unesli, zbili a připravovali ho na popravu.

© Amnesty International

Oleg Kozlovský, ruský státní příslušník, pracující jako výzkumník pro Amnesty International, přijel 5. října do Magasu, aby monitoroval  probíhající pokojné protesty proti hraniční dohodě nedávno podepsané představiteli Ingušska a Čečenska.

V noci 6. října byl Oleg nalákán do auta mužem, který tvrdil, že je zástupcem organizátorů protestů. Odvezli ho někam mimo město, byli ho a vyhrožovali skoro 2 hodiny.

„Drželi mi u hlavy zbraň a říkali, že mě zabijí. Muži se identifikovali jako důstojníci místního Centra pro boj proti extrémismu, zvláštní policejní jednotky. Chtěli vědět jména  mých kontaktů v Ingušsku a hrozili, že zabijí mou ženu a děti, jestli někde řeknu, co se stalo," vypověděl Oleg Kozlovský.

„Ale já se nenechám donutit k mlčení. Je nutné, aby svět znal rizika, kterým v Rusku čelí obránci a aktivisté lidských práv," dodal.

Olegovo martyrium začalo asi v 9 večer, když nějaký muž zaklepal na dveře jeho hotelového pokoje a řekl, že  se s ním chce setkat jeden z  organizátorů protestů. Ten muž ho vedl kolem rohu ulice do čekajícího auta. Jakmile nastoupil, skočili do auta taky dva maskovaní muži, z nichž jeden požadoval, aby Oleg vypnul telefon, zatímco druhý ho udeřil do tváře.

Muži drželi Olegovu hlavu skloněnou, zatímco auto vyjíždělo na pole za městem. Tam ho muži přinutili, aby se svlékl donaha a hrozili, že ho zastřelí, pokud se pokusí utéct. Muži chtěli  vědět, kdo je Oleg, co dělá v Magasu a pro koho pracuje, než se ho pokusili donutit, aby se stal informátorem.

Muži ho zbili, zlomili mu žebra a zinscenovali dvě „falešné“ popravy, kdy Olega nutili ležet obličejem dolů s pistolí na zátylku, zatímco tvrdili, že se ho chystají zabít. Při druhé výhružce mu bylo řečeno, aby se začal modlit… Muži ho taky vyfotili nahého a vyhrožovali, že snímky zveřejní, pokud někomu řekne, co se stalo.

Poté, co ho donutili, aby souhlasil s tím, že bude jejich informátor, zabavili Olegův telefon a kameru, než ho odvezli do sousední Republiky Severní Osetie. Tam ho propustili u letiště. Před tím mu jeden z mužů vyhrožoval: „Nikdy se nevracej a o Ingušsku nepiš žádnou špínu."

„Je to šokující a brutální incident. A úřady musí vědět, že se necháme zastrašit někým, kdo se schovává za maskami. Předložili jsme oficiální stížnost ruským úřadům," informovala Marie Struthersová, regionální ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

„Oleg byl unesen před zraky hotelového personálu a CCTV kamer, v přítomnosti vyzbrojené policie v ulicích Magasu. Lidé odpovědní za tenhle zbabělý útok musí být okamžitě nalezeni a postaveni před soud," vyzvala Struthersová.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8264 Náš cíl: 8500

Podepíšu