Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Článek

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

Písemný návrh Amnesty pro přezkum Egypta připravený pro listopadové setkání UPR skupiny do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Děkujeme!
---

Organizace Amnesty International v dokumentu vyhodnocuje uskutečnění doporučení vytvořených pro Egypt v minulých UPR, včetně těch týkajících se svobody projevu, sdružování a shromažďování, porušování lidských práv ve jménu potírání terorismu, mučení a jiného špatného zacházení, nespravedlivých soudů, trestu smrti, diskriminace na základě pohlaví, beztrestnosti navzdory závažnému porušování lidských práv a nedostatků ve spolupráci s mechanismy OSN pro lidská práva.

Tento návrh hodnotí také národní rámec lidských práv s ohledem na egyptskou ústavu a na její poslední úpravy, legislativní rámec a politiku a vládní orgány pověřené dohledem nad ochranou lidských práv.

S ohledem na situaci lidských práv na místě, vznáší Amnesty International obavy ohledně svobody projevu, sdružování a shromažďování, svévolného zadržování a nespravedlivých soudů, mučení a jiného špatného zacházení, násilného mizení a krutých podmínek zadržování, trestu smrti, mimosoudních poprav, beztrestnosti, sexuální a genderově podmíněné diskriminace a násilí, diskriminace menšin, uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů.

Písemný návrh Amnesty k přezkumu lidskoprávní situace v Egyptě (CZ).

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR