Sýrie: Neobnovení rezoluce OSN o přeshraniční pomoci způsobí humanitární katastrofu

Článek

Migrace Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 13.1.2020

V důsledku bezohledného využívání práva veta Ruskem a Čínou s cílem zamezit obnovení rezoluce OSN, která vypršela v pátek 10. ledna, budou miliony civilistů v severní Sýrii ponechány odříznuté od životně důležité pomoci.

Neobnovení mechanismu ustanoveného rezolucí OSN č. 2165 v roce 2014, který humanitárním agenturám OSN umožnil dodávat pomoc přes turecké hranice do oblastí severní Sýrie kontrolovaných ozbrojenými opozičními skupinami, vážně zhorší již tak zoufalou humanitární situaci, zejména v Idlibu a okolních oblastech. To přichází poté, co syrské a ruské síly významně eskalovaly útoky za účelem opětovného získání kontroly nad oblastí, vysídlujíc stovky tisíc lidí a způsobujíc místním a mezinárodním záchranným agenturám komplikace.

„Přeshraniční dodání humanitární pomoci znamenalo záchranné lano pro miliony civilistů v severní Sýrii, kteří po léta trpěli následkem  vážně omezeného přístupu k základním službám, jako je čistá voda a životně důležitá zdravotní péče," řekla Lynn Maaloufová, ředitelka výzkumu na Blízkém východě Amnesty International.

„Prosincovým vetováním obnovení rezoluce OSN - jediného humanitárního opatření učiněného Radou o Sýrii - Rusko a Čína bezohledně zvolily odepření život zachraňující humanitární pomoci a základních služeb milionům syrských civilistů. Zatloukly tak hřebík do rakve relevantnosti Rady.

Členové Rady bezpečnosti a generální tajemník OSN musí zaujmout důrazný postoj proti používání veta, pokud je usnesení zaměřeno na ochranu civilistů. Rada musí naléhavě ustanovit mechanismus, který zajistí, aby se neomezená humanitární pomoc mohla dostat k potřebným ve všech částech Sýrie,“ dodala Maalhoufová.

Pozadí:

Dne 20. prosince 2019 Rusko a Čína vetovaly rezoluci OSN navrženou k obnovení mechanismu zřízeného  rezolucí 2165 umožňující přeshraniční dodávání humanitární pomoci OSN Sýrii z Bab al-Salam, Bab al-Hawa a Al Yarubiyah.

Bez obnovení mechanismu bude OSN nucena požadovat souhlas od syrské vlády, aby dodala  pomoc do severní Sýrie (Idlib, severní Aleppo a severovýchod) bez jakýchkoli záruk, že tyto žádosti budou schváleny.

Rezoluce OSN 2165 přijatá v roce 2014 umožnila agenturám OSN a jejich  provádějícím partnerům vyslat více než 30 000 nákladních vozidel humanitární pomoci přes Jordánsko, Irák a Turecko na pomoc těm, kteří to potřebují v opozicí kontrolovaných oblastech Sýrie.

V současné době je v severozápadní Sýrii přibližně 2,7 milionu lidí, kteří potřebují humanitární pomoc. Včetně vnitřně vysídlených osob, které uprchly z nepřátelských akcí v jiných částech Sýrie od začátku krize v roce 2011.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR