© svaboda.org/RFE/RL

AMNESTY VYZÝVÁ RADU OSN: SVOLEJTE MIMOŘÁDNÉ ZASEDÁNÍ K BĚLORUSKU

  Článek

Amnesty a další nevládní organizace vyzývají Radu OSN pro lidská práva, aby svolala mimořádné zasedání k situaci v Bělorusku.

© svaboda.org/RFE/RL

 

Rada OSN pro lidská práva musí naléhavě svolat zvláštní zasedání k řešení krize lidských práv v Bělorusku, kde úřady zahájily rozsáhlé akce po sporných prezidentských volbách. Amnesty International a 16 dalších mezinárodních a běloruských nevládních organizací to včera uvedlo v otevřeném dopise.

 

Dopis rovněž vyzývá Radu, aby zahájila nezávislé vyšetřování pokračujícího porušování lidských práv. „Předvolební kampaň i dny po volbách se vyznačují bezprecedentními protestními akcemi a úřady stejně bezprecedentně zasahují do základních lidských práv. Policie použila nadměrnou sílu včetně zábleskových granátů, gumových projektilů a vodních děl namířených proti pokojným demonstrantům, dopustila se bití i mučení. Několik protestujících zemřelo. Úřady prokázaly, že nebudou váhat s násilím vůči svým vlastním občanům a že mají v úmyslu bránit místnímu vyšetřování těchto případů zneužívání práva,“ uvedla Marie Struthers, ředitelka Amnesty pro východní Evropu a střední Asii a dodala, že pokud nebudou násilné akce úřadů v Bělorusku jasně odsouzeny, může to v ulicích Běloruska otevřít cestu k dalšímu násilí a krveprolití.

"Úřady prokázaly, že nebudou váhat s násilím vůči svým vlastním občanům a že mají v úmyslu bránit místnímu vyšetřování těchto případů zneužívání základních lidských práv."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii

 

© svaboda.org/RFE/RL

 

"Rada OSN pro lidská práva by měla nařídit mezinárodní vyšetřování porušování lidských práv a trestných činů podle mezinárodního práva spáchaných před zahájením prezidentských voleb, během nich a po nich, s cílem rychle zabránit dalším závažným porušením,“ doplnila Struthers. Otevřený dopis podepsalo 16 organizací včetně Amnesty International, Human Rights Watch a Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH).

 

Za první tři dny po prezidentských volbách 9. srpna úřady potvrdily zatčení nejméně 6 700 protestujících. Středisko pro lidská práva Viasna uvedlo, že nejméně 450 zadržených potvrdilo, že ve vazbě zažili brutální bití, násilí i mučení a další podobné zacházení - včetně nucení k vykonávání ponižujících činů a vyhrožování znásilněním. Od 12. srpna podnikly úřady kroky k odstranění eskalace situace, upustily od hromadného zatýkání a propustily všechny zadržené. Nicméně hrozby proti pokojným protestujícím, které nedávno učinil prezident Alexandr Lukašenko a jeho podřízení, spolu s nedávným rozmístěním ozbrojených sil v Minsku i jinde, však signalizují možnou novou eskalaci násilí a dalšího porušování základních lidských práv.

 

Aktuální petici na podporu pokojných protestujících v Bělorusku je možné podepsat zde.

  

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...