© Amnesty International

DVĚ STOVKY LIDÍ PROTESTOVALY S AMNESTY ZA BĚLORUSKO

  Článek

Před velvyslanectvím Běloruska v pražské Troji dnes kvůli tamní situaci demonstrovaly dvě stovky lidí. Protest svolala česká pobočka lidskoprávního hnutí Amnesty.

© Amnesty International

„Během posledního víkendu opět vyšly do ulic Běloruska desítky tisíc lidí. Policie podle odhadů pozatýkala až 200 osob. K poslednímu srpnu bylo také zadrženo nejméně 50 novinářů, jiným byla odebrána akreditace nebo byli vyhoštěni z Běloruska. Na základě pochybných důvodů bylo také zadrženo několik členů opoziční Koordinační rady. Několik protestujících zemřelo,“ řekla při svém projevu ředitelka lidskoprávního hnutí Amnesty ČR Linda Sokačová. 

 

„Občané a občanky České republiky mají stále v živé paměti násilné potlačování protestů, omezování svobodných voleb a svobody projevu i médií z doby před rokem 1989. Proto velmi citlivě vnímáme, když jsou tato práva porušována jinde. Vidíme i to, jak emotivně a silně situaci vnímají Bělorusové a Bělorusky žijící v ČR. Porušování základních lidských práv a svobod nesmíme jen přihlížet.“

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR

  

Šli jsme na demonstraci, která byla jedna z největších od zveřejnění výsledku voleb. Byla jsem si skoro jistá tím, že až vytáhneme naše foťáky, tak nás okamžitě zatknou. Nezatkli, ale později jsme se dozvěděli, že zatkli spoustu jiných. Ačkoliv demonstrace probíhala v úplném klidu, z ničeho nic se začali objevovat policisté a vojáci a demonstrace byla během několika desítek minut rozpuštěna. A pak jsme viděli záběry, na kterých Lukašenko pochodoval se samopalem,“ popsala ve svém projevu další z vystupujících Amálie Kovářová, která je filmovou tvůrkyní a před několika dny se vrátila z Běloruska.

  

  

Poslední z řečníků byl v Praze žijící rodák z Minsku Stepan Vashkevich, který ve svém projevu zmínil obstrukce ze strany běloruské ambasády v Praze během prezidentských voleb 9. srpna 2020. Velké části lidí nebylo ani po devítihodinovém čekání umožněno odvolit.

© Amnesty International

  

Na závěr protestu doručili ambasádě zástupci Amnesty výzvu, která požaduje plné dodržování práva na svobodu projevu, shromažďování i svobodné volby a apeluje na běloruské bezpečnostní složky k ukončení zásahů proti pokojným protestujícím a novinářům. Výzvu během několika dní podepsalo více než šest tisíc lidí a je možné se k ní připojit i on-line

 

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...