Projev ředitelky české Amnesty k situaci v Bělorusku

Článek

Projev Lindy Sokačové z protestu před běloruskou ambasádou v Praze.

Dobrý den,

za Amnesty International Česká republika Vám všem děkuji, že jste dnes přišli, abyste podpořili lidská práva, svobodu shromažďování a svobodu projevu v Bělorusku. Děkuji také všem těm, kdo podepsali výzvu vedoucím představitelům Běloruska, aby dodržovali základní lidská práva běloruských občanů. K dnešnímu dni ji podepsalo už 6 299 lidí.

V neděli 9. srpna oznámila volební komise v Bělorusku předběžné výsledky prezidentských voleb, podle kterých zvítězila současná hlava státu Alexandr Lukašenko. Ten zemi nepřetržitě vládne tvrdou rukou od roku 1994. Jeho kritici, kteří se postavili za kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou, ale tvrdí, že volby byly zfalšované.

Hned po vyhlášení předběžných výsledků vyšlo tisíce lidí do ulic Minsku a dalších měst. Podle zveřejněných záběrů zasáhla policie proti demonstrantům tvrdě. Použila těžkou techniku, slzný plyn, vodní děla i zábleskové granáty. I když nejméně od 12. srpna podnikly úřady kroky k zmírnění situace, upustily od hromadného zatýkání, stále se objevují signály, které mohou přinést novou eskalaci násilí a dalšího porušování základních lidských práv. V minulém týdnu se objevily další znepokojivé zprávy – úřady komplikují práci médiím, některé štáby byly zadrženy policií, aby nemohly informovat o dění v zemi. K 30. srpnu bylo podle Amnesty stále bylo zadrženo nejméně 50 novinářů, jiným byla odebrána akreditace nebo byli vyhoštěni z Běloruska. Ke stejnému datu bylo stále zadržováno kolem 140 pokojně protestujících. Na základě pochybných důvodů bylo také zadrženo několik členů opoziční Koordinační rady. Několik protestujících zemřelo.

Pro Amnesty je naprosto nepřijatelné použití síly proti pokojným demonstrantům. Stovky protestujících, obránců lidských práv, novinářů či kolemjdoucích, kteří byli od začátku volební kampaně svévolně zadrženi či obviněni musí být okamžitě propuštěni. Všichni vězni svědomí, včetně politických aktivistů Viktara Babaryky a Sjarheje Cichanouskiho, jimž bylo zabráněno v tom, aby se ucházeli o post prezidenta a byli zatčeni za politicky motivované obvinění, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Je nezbytně nutné, aby byla plně dodržována práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu Bělorusů a Bělorusek.

Amnesty International a 16 dalších mezinárodních a běloruských nevládních organizací vyzývá, aby Rada OSN pro lidská práva svolala zvláštní zasedání k řešení krize lidských práv v Bělorusku. Rada by měla zahájit nezávislé vyšetřování pokračujícího porušování lidských práv.

Sešli jsme se tu, abychom reprezentantům Běloruska v České republice předali výzvu tisíců lidí žijících v ČR na podporu lidských práv, svobody shromažďování, svobodných voleb a svobody projevu. Občané a občanky České republiky mají stále v živé paměti násilné potlačování protestů, omezování svobodných voleb a svobody projevu i médií. Proto velmi citlivě vnímáme, když jsou tato práva porušována jinde. Vidíme i to, jak emotivně a silně situaci vnímají Bělorusové a Bělorusky žijící v ČR. Proto porušování základních lidských práv nenecháme jen tak. Dění v Bělorusku bude Amnesty bedlivě sledovat a pokud to bude nutné, budeme i jednat. Děkuji za pozornost, i za to, že podporujete lidská práva! Petice na podporu Běloruska je stále otevřená a podpisy sbíráme dál.

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR

Projev z protestu před běloruskou ambasádou v Praze 2. září.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR