Protesty proti zákazu potratů v Polsku provází nepřiměřené zákroky policie

Článek

Amnesty reaguje na nový interrupční zákon v Polsku i opakované a nepřiměřené využití síly, včetně svévolného zadržování protestujících.

Ve středu 27. ledna vstoupilo v platnost rozhodnutí polského ústavního soudu významně omezující právo žen na potrat. Již loni v říjnu rozhodl ústavní soud, že umělé ukončení těhotenství kvůli vývojovým vadám plodu má porušovat tamní ústavu. Nyní jsou tak potraty dovoleny pouze v případech ohrožení života či zdraví matky nebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu, což v praxi znamená, že jsou v podstatě zakázány. Za vykonání potratu hrozí lékařům i těhotným až 3 roky vězení. Média již informovala o případech žen, které nyní budou muset přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře.

"Zákaz potratů v Polsku neznamená, že se sníží jejich počet nebo to, že se problém vyřeší. Co je to za stát, který místo toho, aby pomohl vlastním ženám v nouzi, tak je odsuzuje k nelegálním potratům v podzemí, čímž ohrožuje jejich zdraví a životy, nebo je vyhání za takovými zákroky do zahraničí. Odmítnout interrupci ženě, která v sobě nosí neodvratně poškozený plod, často bez nejmenší šance na život, je nejen nelidské, ale i ponižující, diskriminující a děsivé.”

Esther Major, výzkumnice Amnesty

Již dříve patřila polská legislativa ohledně potratů k těm nejpřísnějším. Těhotenství bylo možné přerušit v případě ohrožení života matky, nenávratnému poškození plodu či v případě znásilnění a incestu. Právě z důvodu poškození plodu však probíhala naprostá většina uskutečněných potratů.

Na protest proti tomuto rozhodnutí vyšli do ulic již v říjnu desetitisíce lidí. Velké protesty, které nadále pokračují, vyvolalo i nynější rozhodnutí. Amnesty během protestů zdokumentovala opakované nepřiměřené použití síly a svévolná zadržování protestujících, kterým navíc nebyl umožněn přístup k právní pomoci. V zemi byla také v uplynulých letech významně omezena nezávislost soudů, které hrají zásadní roli při ochraně svobody projevu a shromažďování.

PODEPSAT AKTUÁLNÍ PETICI NA PODPORU LIDSKÝCH PRÁV A SVOBOD V POLSKU

Aktuální petice

Polsko

Aktivistce obhajující právo na bezpečné interrupce hrozily tři roky vězení, soud ji nakonec odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací.

Obránkyni lidských práv Justyně Wydrzyńské hrozily za její aktivity a snahu zajistit lidem v Polsku právo na přístup k bezpečným a legálním interrupcím až tři roky vězení. Nakonec ji soud ve Varšavě odsoudil k osmi měsícům veřejně prospěšných prací. Šlo o první případ, kdy byla v Evropě souzena aktivistka za pomoc těhotné ženě se získáním potratové pilulky. Odůvodnění verdiktu nebylo zveřejněno, rozsudek není pravomocný, Wydrzyńská se proti němu odvolala a případ stále řeší soud. Polské orgány musejí Justynu zprostit všech obvinění a plně dekriminalizovat přístup k interrupcím v Polsku.

Aktuální počet podpisů: 1110 Náš cíl: 3000

Podepíšu