© Getty Images

18 mrtvých. Armáda a policie v Myanmaru dál střílí do lidí

Článek

Amnesty vyzývá myanmarské bezpečnostní složky k okamžitému ukončení násilí proti poklidným protestujícím.

Podle zpráv médií, bylo 28. února zabito 18 protestujících, když bezpečnostní složky použily smrtící zbraně proti pokojným protestujícím na poklidných hromadných shromážděních napříč zemí. Mnoho dalších bylo zraněno.

"Povinnost všech vymahačů zákona, ať už policie či armády, je usnadnit a ochránit pokojná shromáždění. Nesmí ubližovat protestujícím a rozhodně nesmí používat smrtící sílu."

Emerlynne Gil, zástupkyně regionálního ředitele výzkumu Amnesty

„Je šokující a hluboce alarmující, že policie a armáda odpověděly se smrtící silou proti naprosto pokojným protestujícím, což vedlo k nárůstu obětí. Těmto protestujícím musí být dovoleno uplatnit právo se pokojně shromažďovat a vyjádřit názor na současnou situaci v zemi. Jakékoliv opatření použité k omezení těchto pokojných shromáždění musí být zákonné, přiměřené a nezbytné. Uprostřed této rychle se zhoršující situace, musí myanmarské bezpečnostní složky okamžitě přestat používat zbytečnou sílu proti pokojným protestujícím a propustit všechny ty, které svévolně zatkly,“ dodala zástupkyně regionálního ředitele výzkumu Amnesty.

Po vojenském převratu 1. února 2021 pořádají lidé v Myanmaru celostátní pokojné demonstrace a protesty. Vyšetřovací mise OSN již dříve požadovala vyšetřování a stíhání myanmarského vojenského velitele generála Min Aung Hlainga, který je momentálně v čele země, a další vyšší úředníky za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu.