© Amnesty International

Lidé v Bělorusku už téměř rok bojují za svobodu. Solidární kampaň Amnesty pokračuje

  Článek

Už tomu bude rok, co se Alexandr Lukašenko po sporných volbách prohlásil za prezidenta Běloruska. Oficiální výsledek voleb přivedl do běloruských ulic statisíce lidí a několikaměsíční protesty, největší v novodobé historii Běloruska. Za svobodu Bělorusové i Bělorusky bojují dodnes.

Amnesty proto na podporu lidských práv v Bělorusku začátkem roku vyhlásila mezinárodní solidární foto akci, ve které stovky lidí vyjádřily svou solidaritu s lidmi v Bělorusku fotografií s květinou, která se stala symbolem lidskosti, lásky, míru a svobody. 

“Je mi jako běloruskému studentovi v České republice moc příjemně, že Češi nezavírají oči před tím, co se aktuálně děje v Bělorusku. Díky takovým skvělým lidem společně přijdeme do lepšího světa,” říká student z Běloruska Maksim.

Lidé v Bělorusku jsou již psychicky i fyzicky vyčerpaní z brutálních represí a zatýkání Lukašenkova režimu, které pokračuje dodnes. Po únosu Ramana Prataseviče proto česká Amnesty spustila další online akci na vyjádření podpory a solidarity.

“Chtěli jsme Bělorusům a Běloruskám dát najevo, že ačkoli už neplní titulní strany novin, svět na ně nezapomněl. Ve spolupráci s Pavlem Maxem Vincentem jsme proto vyvinuli speciální filtr, který využívá technologii rozšířené reality. Pořízením a sdílením fotografie či videa mohou lidé na sociálních sítích vyjádřit svou solidaritu s lidmi v Bělorusku,” říká Roxana Kubovská, která má v české pobočce Amnesty na starost sociální sítě. 

Květinový filtr najdete na našem Instagramu nebo po načtení QR kódu níže.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...