© Photographer Ann Harrison

Narges Mohammadiová dostala další trest –⁠ dva a půl roku vězení a osmdesát ran bičem!

Článek

Dne 24. května 2021 Narges Mohammadiová na Instagram napsala, že byla Teheránským trestním soudem znovu odsouzena k trestu odnětí svobody, tentokrát na dva a půl roku, osmdesáti ranám bičem a dvěma pokutám za obvinění zahrnující "šíření propagandy proti systému". Zatím je stále na svobodě a nebyla vyzvána k nástupu do výkonu trestu.

Trest jí byl vyměřen za pokojné aktivity v oblasti lidských práv a účasti na tzv. "sedavém protestu" v ženské věznici Evin z 21.-24. prosince 2019, který se konal na protest proti zabíjení demonstrantů během celonárodních listopadových protestů. Narges podala veřejné svědectví o tom, jak ji bezpečnostní a vězeňské složky podrobily mučení a jak čelila špatnému zacházení během i po účasti na "sedavém protestu". Amnesty vyzvala íránské orgány, aby zrušily trest vyměřený obránkyni lidských práv a zároveň vyšetřily mučení a další špatné zacházení, kterému údajně Narges během nespravedlivého věznění čelí.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1087

Podepíšu