© Photographer Ann Harrison

Narges Mohammadiová dostala další trest –⁠ dva a půl roku vězení a osmdesát ran bičem!

Článek

Dne 24. května 2021 Narges Mohammadiová na Instagram napsala, že byla Teheránským trestním soudem znovu odsouzena k trestu odnětí svobody, tentokrát na dva a půl roku, osmdesáti ranám bičem a dvěma pokutám za obvinění zahrnující "šíření propagandy proti systému". Zatím je stále na svobodě a nebyla vyzvána k nástupu do výkonu trestu.

Trest jí byl vyměřen za pokojné aktivity v oblasti lidských práv a účasti na tzv. "sedavém protestu" v ženské věznici Evin z 21.-24. prosince 2019, který se konal na protest proti zabíjení demonstrantů během celonárodních listopadových protestů. Narges podala veřejné svědectví o tom, jak ji bezpečnostní a vězeňské složky podrobily mučení a jak čelila špatnému zacházení během i po účasti na "sedavém protestu". Amnesty vyzvala íránské orgány, aby zrušily trest vyměřený obránkyni lidských práv a zároveň vyšetřily mučení a další špatné zacházení, kterému údajně Narges během nespravedlivého věznění čelí.

Aktuální petice

Írán

Írán: Dívka hájila práva žen. Soud ji poslal na 24 let do vězení!

Obránkyně ženských práv Saba Kord Afshariová (21 let) byla odsouzena k 24 letům vězení pouze za své nenásilné aktivity, včetně vedení kampaně proti íránskému diskriminačnímu zákonu nařizujícímu nucené zahalování žen.

Aktuální počet podpisů: 4063 Náš cíl: 4500

Podepíšu