© Getty Images

Amnesty vyzývá státy a farmaceutické společnosti: poskytněte vakcíny proti covidu-19 chudým zemím

  Článek

Šest společností, které řídí rozdělení vakcín proti covid-19, svým odmítnutím vzdát se práv k duševnímu vlastnictví a sdílet výrobní technologii podporuje bezprecedentní krizi v oblasti lidských práv. O poskytování očkovacích vakcín chudším zemím se většina z nich příliš nestará.

• AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax a Pfizer se odmítly podílet na iniciativách, které by zlepšily celosvětovou zásobovanost vakcínami 

• V zemích s nízkými příjmy je plně naočkováno méně než 1 % populace, zatímco v bohatých zemích s vysokými příjmy se jedná o 55 % populace

• BioNTech, Moderna a Pfizer by měly do konce roku 2022 vydělat 130 miliard dolarů (skoro 2 839 miliard korun) 

• Ještě před konáním Bidenova světového summitu ohledně onemocnění covid-19 vyzvala Amnesty International, aby byly do zemí s nízkými a nižšími středními příjmy ještě do konce tohoto roku dodány 2 miliardy vakcín

Ve zprávě A Double Dose of Inequality: Pharma companies and the Covid-19 vaccines crisis (tedy Dvojitá dávka nespravedlnosti: Farmaceutické společnosti a krize okolo vakcíny proti covid-19) se Amnesty zabývá postupy šesti farmaceutických společností, které ve svých rukou drží osudy miliard lidí.

„Poskytovat očkování všude ve světě je naší jedinou cestou z této krize.“

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

„Současný přístup vrhá Latinskou Ameriku, Afriku a Asii do nové krize, v níž jsou jejich oslabené zdravotní systémy dotlačeny až na okraj svých možností. Každý týden tak dochází k tisícům úmrtí, kterým by se dalo předejít. V mnoha zemích s nízkými příjmy nejsou očkovaní ani zaměstnanci ve zdravotnictví či lidé, kteří jsou onemocněním ohroženi nejvíc,“ říká Agnès Callamard.

 

Selhání v plnění povinností ve vztahu k lidským právům

Aby bylo možné zhodnotit jejich reakci na krizi, dívala se Amnesty International u každé z těchto šesti společností na její politiku lidských práv, cenotvorbu očkovacích látek, záznamy o duševním vlastnictví a sdílení znalostí a technologií, na přístup v přidělování dostupných očkovacích látek a na transparentnost. Závěr je takový, že každá z těchto společností do větší či menší míry selhala v plnění svých povinností ve vztahu k lidským právům.

Z celkového množství 5,76 miliard dávek šel jen zlomek, jen pouhé 0,3 % zemím s nízkými příjmy s tím, že do zemí s vyššími středními až vysokými příjmy jich bylo dodáno víc než 79 %. Navzdory požadavkům na spolupráci s COVAX (mezinárodní iniciativou usilující o větší dostupnost vakcín proti covid-19), některé z výše uvedených společností pokračovaly se zásobováním zemí známých tím, že si vakcínu hromadí.

Všechny tyto společnosti se odmítly podílet na mezinárodně koordinovaných iniciativách snažících se sdílením znalostí a technologií celosvětovou dostupnost vakcín podpořit.

I přes získání miliard dolarů z vládních dotací a financí z předběžných objednávek si vývojáři vakcín duševní vlastnictví zmonopolizovali, zablokovali předávání technologií a agresivně lobbují proti opatřením, která by umožnila výrobu vakcín po celém světě. Jejich pokračující pasivita poškozuje lidská práva miliard lidí po celém světě, kteří tím, že se k nim vakcína ještě nedostala, trpí.

 

Do konce letošního roku

„Do konce roku zbývají tři měsíce. Vyzýváme státy a farmaceutické společnosti k drastické a okamžité změně přístupu a k dodání 2 miliard vakcín státům s nízkými a nižšími středními příjmy, a to co nejdřív.“

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Počínaje uveřejněnou zprávou spouští Amnesty International globální kampaň podporovanou Světovou zdravotnickou organizací WHO i Úřadem Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, která má přimět státy i farmaceutické společnosti k přijetí svého podílu odpovědnosti. Záměrem výzvy nazvané The 100 Day Countdown: 2 billion Covid-19 vaccines now! (Odpočet sta dní: 2 miliardy vakcín proti covid-19, a to hned!) je splnění cíle stanoveného WHO, kterým je naočkování 40 % populace v zemích s nízkými a nižšími středními příjmy do konce letošního roku. Žádáme státy, aby urgentně redistribuovaly stovky milionů přebytečných dávek, které jsou v současnosti nevyužité, a výrobce vakcín žádáme o to, aby alespoň 50 % vyrobených vakcín šlo právě do těchto zemí. Jestliže budou státy a farmaceutické společnosti pokračovat stejným způsobem jako doposud, konce globálních problémů způsobených tímto onemocněním se hned tak nedočkáme.

“Ozbrojené miliardami dolarů peněz daňových poplatníků a expertízou výzkumných institucí, farmaceutické společnosti hrají při vývoji život zachraňujících vakcín zásadní roli. Teď musejí začít okamžitě jednat, aby daly miliardám lidí možnost nechat se naočkovat.”

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

Amnesty vyzývá také státy, aby formou zákonů a opatření zajistily, že budou farmaceutické společnosti dodržovat standardy lidských práv. Státy by se měly pokusit zajistit, aby byla kvalitní léčiva a zdravotnická zařízení dostupná všem.

Zpráva Amnesty se nezabývá společnostmi z Ruska a Číny do detailu, přestože ty také vyrábějí miliardy dávek, protože tyto společnosti uveřejňují menší množství informací. Nedostatek transparence znemožňuje kompletní vyhodnocení. Nicméně, zodpovědnost vůči lidským právům mají úplně stejně, jako veškeré ostatní společnosti. Ani ony nenapomohly rovnoměrnému rozdělení dávek. Většinu jich nechávají k domácí spotřebě a nejsou ochotné sdílet své znalosti a technologie.

Informace pro vyhotovení této zprávy, týkající se distribuce vakcín a prognóz výroby a příjmů, pocházejí od Airfinity, společnosti zabývající se statistikami a předvídáním na základě dat. Informace o tom, jak jsou populace jednotlivých zemí proočkované pocházejí z Our World In Data, vědecké online publikace, která se zaměřuje na velké globální problémy.

 

Některé podrobnější informace k jednotlivým společnostem:

• Pfizer a BioNTech prozatím doručily devětkrát víc vakcín jen do samotného Švédska než do všech zemí s nízkými příjmy dohromady – méně než 1 % své produkce. 

• Moderna do zemí s nízkými příjmy prozatím nedoručila ani jedinou dávku. Zemím s nižšími středními příjmy poskytla jen 12 % ze všech svých dávek. 

• Johnson & Johnson, jediná společnost vyrábějící vakcínu o jedné dávce, sice prodává za pořizovací cenu, ale udělit licenci kanadskému výrobci, který se nabídl vyrobit miliony dalších dávek, odmítla.

• AstraZeneca zemím s nižšími příjmy poskytla většinu svých dávek a prodává za pořizovací cenu, dokonce i poskytla svou licenci některým dalším výrobcům. Sdílet své znalosti a technologie ale odmítla. 

• Novavax ještě čeká na schválení, než bude moct být používána, ale v současné době plánuje podpořit COVAX (mezinárodní iniciativou usilující o větší dostupnost vakcín proti covidu-19) téměř dvěma třetinami své produkce. Podobně jako Astrazeneca ale odmítá sdílet svoji výrobní technologii.

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1533 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...