© Clive Brunskill, Getty Images

Známá tenistka obvinila bývalého čínského vicepremiéra ze sexuálního násilí, teď je nezvěstná

  Zprávy

Pcheng Šuaj 2. listopadu 2021 obvinila na čínské sociální síti Weibo bývalého čínského vicepremiéra z donucení k pohlavnímu styku. Od té doby, co příspěvek uveřejnila, jako by se po ní slehla zem. Je to už více než dva týdny, nikdo ji však od té doby neviděl.

Diskuse vztahující se k danému obvinění byla čínskými sociálními médii velmi rychle cenzurována a původní příspěvek, ve kterém stálo „přivedl jsi mě k sobě domů a donutil jsi mě ke styku“ už nikde není k nalezení. Čang Kao-li byl čínským vicepremiérem v letech 2013 až 2018 a je považován za spojence současného prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Přivedl jsi mě k sobě domů a donutil jsi mě ke styku.“

Pcheng Šuaj, pohřešovaná tenistka


O tenistce zatím nikdo nic neví. Jedinou výjimku tvoří e-mail, který je údajně určený významným osobnostem tenisového světa, v němž tvrdí, že obvinění „není pravdivé“ a že „všechno je v pořádku“. Tento e-mail však byl uveřejněn přes televizní stanici CGTN.

„Čínská vláda systematicky potlačovala hnutí #MeToo. Vzhledem k tomu, že má navíc nulovou toleranci vůči jakékoli kritice, je hluboce znepokojující, že se Pcheng pohřešuje právě od té doby, co obvinila bývalého vysoce postaveného vládního činitele z napadení sexuálního charakteru. S přihlédnutím k faktu, že jsou čínská státní média vynucováním si různých vyjádření (případně jejich falšováním) známá, by ale nedávné tvrzení Pcheng, že „všechno je v pořádku“ nemělo být bráno příliš v potaz. Přestože jsou okolnosti jejího zmizení zatím pouze předmětem spekulací, její obvinění ze sexuálního napadení politikem by rozhodně mělo být důsledně prošetřeno příslušnými čínskými orgány,“ říká Doriane Lau, výzkumnice z Amnesty International.

Čína již v minulosti sdílela s veřejností prohlášení, která si vynutila například na aktivistech za lidská práva. Státní televize takto například odvysílala „přiznání“ právníků bojujících za lidská práva Wanga Yu nebo Jiang Tianyong v době, kdy byli drženi ve vazbě.

„Případ Pcheng Šuaj je názornou ukázkou toho, jakému zacházení čelí ženy, které se v Číně staly obětí sexuálního zneužívání. Jejich slova jsou často ignorována a mnohdy se po uveřejnění obvinění stávají terčem paradoxně ony samy.“

Doriane Lau, výzkumnice z Amnesty International


Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...