© Amnesty International

Startuje největší lidskoprávní akce světa Maraton psaní dopisů. Postavte se bezpráví i vy

  Článek

Cílem mezinárodní akce je zapojit veřejnost a napsat co nejvíce dopisů na pomoc konkrétním politickým vězňům, nespravedlivě pronásledovaným či mučeným z různých koutů světa. Do kampaně se jedenáctým rokem zapojují také tisíce Čechů a Češek.

Čang Čan byla jednou z mála odvážných, kteří se vydali hledat pravdu o původu viru Covid-19 do epicentra nákazy. S hrstkou dalších novinářů zamířila v únoru 2020 přímo do Wu-chanu, odkud podávala necenzurované zprávy o aktuální situaci přes Twitter a YouTube. Veřejnost informovala o tom, jak čínské složky zadržují nezávislé reportéry a pronásledují rodiny nakažených. Na základě toho byla brzy zadržena a odsouzena k čtyřletému trestu vězení.


Měsíc po svém uvěznění zahájila protestní hladovku, za což byla potrestána několikatýdenním svázáním všech končetin. Zatímco nemohla hýbat rukama ani nohama, čínští dozorci jí násilím krmili. Přesto Čan zhubla natolik, že se k soudu mohla dostavit pouze na invalidním vozíku. Její právník řekl, že je možné, že vězení nepřežije. V červenci 2021 byla kvůli kritickému zdravotnímu stavu hospitalizována. K jejímu okamžitému propuštění vyzvaly čínskou vládu Spojené státy, Evropská unie a Spojené království.



Případ čínské novinářky Čang Čan je jedním z šestice případů letošního Maratonu psaní dopisů. Jeho cílem je ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám a úřadům příslušných zemí, a upozornit tak na porušování základních práv konkrétních lidí. Mezi letošními případy je také příběh muže z Guatemaly, který byl za ochranu tamní řeky odsouzen k sedmi letům vězení. Dále také případ sedmnáctiletého Bělorusa, který byl zatčen, mučen elektrickým obuškem a odsouzen k pěti letům vězení za demonstraci, které se ani neúčastnil a nyní je držen na samotce.


Češi loni přispěli k celkovému počtu odeslaných dopisů zhruba 8 tisíci. Píší všude, kde se dá - probíhají jak menší domácí akce v rodinném kruhu, tak velké veřejné happeningy v kavárnách, knihovnách, kostelích, skautských klubovnách nebo ve školách. Lidé mohou psát prezidentům, ministrům a dalším mocným, kteří mají možnost zasáhnout do daného případu a zajistit vězněným spravedlivý proces či propuštění.


"Kromě toho je možné napsat i solidární dopisy, které jsou adresované přímo obětem bezpráví, například přímo do vězení nebo jejich rodinám. Tyto dopisy jsou pro ně zdrojem obrovské podpory. Jsou pro ně nadějí a důkazem, že jejich utrpení není zbytečné," říká koordinátorka Maratonu Žaneta Sladká. Za příklad pak dává bývalého politického vězně a prezidenta Václava Havla. Ten byl jedním z těch za které příznivci Amnesty posílali před rokem 1989 do Československa podpůrné dopisy a výzvy.


"Jsem přesvědčený, že nebýt podpory Amnesty, byl bych ve vězení mnohem déle. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy. Je to na každém z nás."

Václav Havel během zahajování jedné z kampaní Amnesty v roce 2011

 

„Každoročně se k nám připojují tisíce Čechů a Češek. I letos v době pokračující pandemie COVIDu-19 může pomoci každý, protože napsat dopis lze i z pohodlí domova. Stačí jít na stránky www.maratonpsanidopisu.cz a zaregistrovat se. Následně se člověk dozví všechny pokyny a dostane přístup ke všem potřebným materiálům. Pak už jen stačí dopis napsat a odeslat,“ dodává Žaneta Sladká.

 

Maraton psaní dopisů se stal za svou dvacetiletou historii největší světovou událostí v oblasti boje za lidská práv a již 10 let ho pořádá i česká sekce hnutí Amnesty. Maraton psaní dopisů navazuje na dopisové akce, které Amnesty organizuje již od svého vzniku v roce 1961. Polovina případů z loňského ročníku dopadla úspěšně – byli např. propuštěni z vězení nebo došlo k ukončení jejich stíhání či pronásledování. Akce vyvrcholí na Mezinárodní den lidských práv (10. prosince). Ambasadory letošní kampaně jsou herec Hynek Čermák, herečka a umělkyně Ester Geislerová a vědec Jan Lukačevič.

www.maratonpsanidopisu.cz

.

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...