© Daniel Hayduk/AFP/Getty Images

Vítězství v Tanzanii! Vládou zakázané noviny mohou opět svobodně působit

  Zprávy

Čtveřice tanzanských novin byla v letech 2016 a 2017 postavena mimo zákon. Tamní vláda tak nečestně bojovala proti obsahu článků, ve kterých redaktoři odhalili údajnou korupci v nejvyšších patrech země.

Noviny Daima, Mawio, Mwanahalisi a Mseto mohou dnes po více než pěti letech konečně vydávat. V otázce tanzanské svobody projevu a médií jde nepochybně o krok vpřed, nicméně i tak musí Tanzanie ujít ještě dlouhou cestu.


„Během posledních šesti let bylo tanzanskou vládou několik novin zaměřeno a následně i postaveno mimo zákon. Jen pro to, že v nich novináři psali o odhalených případech korupce a porušování lidských práv ve své zemi.“
 
Sarah Jackson, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Východní Afriku


Kromě zmíněných a nyní i znovu povolených novin bylo v Tanzanii od června 2020 zakázáno vydávat deník Tanzania Daima. A to nejen pro Tanzance, ale i pro čtenáře v zahraničí. Noviny byly obviněny z porušování zákona a nedodržování novinářské etiky. V rozkazu zastavit tisk a distribuci tohoto deníku však chyběl konkrétní zákon nebo článek, který by prokázal, čím se vlastně plátek Tanzania Daima provinil.

Tanzanská vláda musí přestat pronásledovat novináře jen za to, že svobodně píší o problémech v zemi. Svoboda projevu je nedílnou součástí svobodné žurnalistiky. Postavení „nepohodlných“ novinářů mimo zákon je velmi výrazným porušováním lidských práv. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2251 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...