© AFP via Getty Images

Dvojí metr evropské solidarity? Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny musí být stejná pro všechny

  Článek

Migrace Zbraně pod kontrolou   Rusko publikován 8.3.2022

Rada Evropské unie aktivovala směrnici o dočasné ochraně. Platit bude ve všech členských státech EU a okamžitě pomůže Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí. Amnesty však upozorňuje na její omezený dosah.

Uprchlíkům utíkajícím před válkou na Ukrajině pomůže směrnice o dočasné ochraně schválená Radou Evropské unie. Zajistí jim totiž okamžitou ochranu i pomoc. „Jsme potěšení, že budou Ukrajinci brzo plně chráněni. Omezením pomoci pouze na uprchlíky ukrajinské národnosti však Rada Evropské unie poodhalila limity evropské solidarity,“ okomentovala situaci ředitelka Amnesty pro Evropu Eve Geddie.

Díky rozhodnutí Evropské unie získají Ukrajinci hledající bezpečí v jejích členských státech okamžité povolení k pobytu i práci, ubytování, asistenci, lékařskou péči i vzdělání. „Je nyní na jednotlivých vládách, zda se rozhodnou směrnici rozšířit i na lidi jiné národnosti rovněž prchající z Ukrajiny. Apelujeme, aby se postavili ke všem uprchlíkům před současnou válkou stejně,“ dodala Geddie.

„Členské státy Evropské unie by se měly ke všem válečným uprchlíkům z Ukrajiny stavět stejně.“

Eve Geddie, ředitelka Amnesty pro Evropu

 


Směrnice o dočasné ochraně vznikla roku 2001, kdy jejím sepsáním Evropská unie reagovala na konflikt v bývalé Jugoslávii. Tehdy byla Evropa poprvé od druhé světové války konfrontována s masivním přesídlením lidí utíkajících před vnitroevropským konfliktem. Dosud však směrnice nebyla nikdy aktivovaná. Amnesty přitom opakovaně apelovala na její zavedení, nedávno například při reakci Evropské unie na krizi v Afghánistánu.

Rozhodnutí Rady Evropské unie je proto podle Amnesty připomenutím, že Evropa měla vždy nástroje na ochranu a pomoc lidem utíkajícím před válkou. Její dosavadní postoj považující Evropu za nedobytnou pevnost se proto jeví jako politicky motivovaná volba. „Fakt, že se politika Evropské unie poprvé změnila, avšak pouze pro lidi ukrajinské národnosti, ukazuje dvojí metr jejích členských států,“ dodala Geddie.

Aktuální petice

  Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5545

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...