© Olya Peretyatkevich

„Desítky mrtvých u orloje“. Aktivisté Amnesty připomněli zabíjení civilistů na Ukrajině

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Ukrajina publikován 24.3.2022

Přesně měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajině jsme připomněli, že ruský režim prokazatelně páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Cílem aktivistické akce na Staroměstském náměstí v Praze také bylo vyzvat k okamžitému ukončení zabíjení a mrzačení civilistů.

Podle OSN doposud na Ukrajině zemřelo nejméně 925 civilních obětí, z toho několik desítek dětí a zraněno bylo dalších bezmála 1 500 lidí. Přesná čísla ale budou pravděpodobně vyšší. „Od začátku invaze 24. února dokumentuje Amnesty, že Rusko porušuje mezinárodní a lidskoprávní závazky, včetně zabíjení civilistů způsobené ruskými útoky na obydlené oblasti a infrastrukturu. Cílení na chráněné objekty jako nemocnice nebo školy, používání balistických střel nebo zakázaných zbraní jsou válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.


© Michaela Portychová


Žalobce Mezinárodního trestního soudu již oznámil zahájení vyšetřování zločinů na Ukrajině. „Všichni pachatelé válečných zločinů i zločinů proti lidskosti, včetně těch ve vedoucích pozicích, si musí uvědomit, že budou za své činy hnáni k odpovědnosti,“ uvedla generální tajemnice Amnesty Interntitonal Agnès Callamard. Členské státy Mezinárodního trestního soudu a mezinárodní komunita musí se soudem spolupracovat. Zajištění spravedlnosti rovněž vyžaduje sladěný postup OSN i jejích orgánů, stejně jako iniciativu států na národní úrovni, a to dle principu univerzální jurisdikce. „Pro úspěšné budoucí vyšetřování je nyní také klíčové sbírání a uchovávání důkazů,“ doplnila generální tajemnice Amnesty.


© Michaela Portychová


K tomu má nyní posloužit Amnesty's Crisis Evidence Lab, která momentálně hraje klíčovou roli ve sběru a uchovávání důkazů o možných válečných zločinech, které jsou nyní páchány na Ukrajině. Této laboratoři se už podařilo ověřit několik desítek útoků na Ukrajině. Minimálně při jednom z nich byla prokazatelně použita zakázaná kazetová munice. „V době, kdy je snadné manipulovat veřejným míněním a kdy se na internetu šíří dezinformace je klíčové, že Amnesty nezávisle ověřuje důkazy o válečných zločinech. Hrajeme tak zásadní roli pro možné potrestání těch, kteří tam válečné zločiny páchají nebo je nařizují,“ říká ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

„Ruská invaze rozpoutala obrovskou humanitární, lidskoprávní a uprchlickou krizi. Jde o největší katastrofu v moderní evropské historii.“

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR


„Je potřeba, aby světoví lídři udělali naprosté maximum pro to, aby utrpení, porušování lidských práv a zabíjení na Ukrajině okamžitě skončilo,“ doplňuje Sokačová.



© Michaela Portychová






Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1171 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...