© Amnesty International

Zjevné ruské válečné zločiny v Buči musí být vyšetřeny, vyzývá Amnesty

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Ukrajina publikován 5.4.2022

Po zprávách a informacích o zjevných válečných zločinech spáchaných ruskými vojenskými silami proti civilistům v ukrajinské Buči, vyzývá Amnesty k důkladnému a rychlému vyšetřování.

Zatímco Rusko pokračuje ve válce proti Ukrajině, Amnesty International pokračuje v dokumentování porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva. Ruská invaze a agrese proti Ukrajině je sama o sobě zločinem dle humanitárního práva.

"Do dnešního dne shromáždila Amnesty důkazy o ukrajinských civilistech zabitých při brutálních útocích v Charkově a Sumské oblasti, zdokumentovala nálet, který zabil civilisty čekající fronty na jídlo v Černihivu a shromáždila důkazy od civilistů žijících v Charkově, Iziu a Mariupolu." 


Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International



Koncem tohoto týdne Amnesty zveřejní nová svědectví shromážděná během vyšetřování na místě, v řadě měst v širším regionu Kyjeva. Další aktuální informace k situaci na Ukrajině najdete zde. 

 

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1175 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...