© Private

Skvělá zpráva: Íránská obránkyně lidských práv Atena Daemiová je na svobodě!

  Článek

Trest smrti   Írán publikován 16.4.2022

Obránkyně práv žen a dětí byla po sedmi letech propuštěna z vězení. Podporovatelům poděkovala ve videu.

Máme obrovskou radost, že se s Vámi můžeme podělit o další dobrou zprávu, která se tentokrát týká propuštění Ateny Daemiové. Po sedmi letech se dočkala osvobození a byla propuštěna z věznice Lakan.

Atena se veřejně zastávala práv íránských žen a kritizovala trest smrti. Na podporu lidských práv rozdávala letáky a také se zúčastnila pokojného protestu proti popravě mladé dívky. Ten se pro ni však stal osudným. Policie její chování vyhodnotila jako trestnou činnost a soud následně Atenino jednání shledal protiprávním a obvinil ji z šíření protisystémové propagandy a zločinů proti národní bezpečnosti. V důsledku soudního rozhodnutí byla po nespravedlivém procesu trvajícím pouhých 15 minut odsouzena ke čtrnácti letům za mřížemi. Na základě odvolání se její trest snížil na sedm let odnětí svobody. Nicméně, po celou dobu jejího pobytu ve věznici jí byl odepřen kontakt s rodinou. Čas strávený v nepříznivých vězeňských prostorech a hladovka, kterou držela na protest proti tamním krutým podmínkám, navíc způsobil výrazné zhoršení jejího zdravotního stavu.

Atena byla jednou z tváří Maratonu psaní dopisů, intenzivní kampaně, prostřednictvím které Amnesty již od roku 2018 usilovala o její propuštění. Její osvobození se podařilo zejména díky podpoře veřejnosti. Na konci ledna 2022 Atenina sestra na Twitteru sdílela fotky Ateny v objetí svých rodičů, se kterými se po letech opět setkala. 

Dne 7. února Atena na internetu  zveřejnila video (v perštině), v němž vyjadřuje hluboké poděkování a vděčnost za podporu, které se jí a její rodině dostalo od aktivistů v době, kdy byla vězněna.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.


Aktuální petice

  Írán

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 9124 Náš cíl: 9500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...