2021 Pierre Crom

Potlačování svobody projevu a shromažďování v Bělorusku pokračuje stále

Článek

Podle zprávy Amnesty International docházelo v roce 2021 k hrubému porušování lidských práv a svobod, a to včetně svobody projevu a shromažďování.

Podle lidskoprávní organizace Vjasna bylo v politicky motivovaných řízeních zatčeno a stíháno více než 900 osob; mnoho z nich bylo odsouzeno k dlouhým trestům odnětí svobody na základě falešných obvinění z "masových výtržností" a dalších obvinění souvisejících s protesty.

V lednu se na veřejnost dostala uniklá zvuková nahrávka, v níž jeden z nejvyšších policejních představitelů instruoval policisty pod svým velením, aby při jednání s protestujícími nerespektovali mezinárodní právo v oblasti lidských práv, a schvaloval střelbu gumovými projektily do životně důležitých orgánů protestujících.

V červenci byly přijaty právní změny "zákonů na ochranu suverenity a ústavního pořádku". Ty výslovně čerpaly ze zkušeností s potlačováním pokojných protestů v roce 2020 a zahrnovaly rozšíření platnosti a rozsahu výjimečných opatření, zvýšení pravomocí donucovacích orgánů a pověření ozbrojených sil "potlačováním masových nepokojů".

Represe se zůstaly i ve svobodě projevu. Desítky nezávislých novinářů a bloggerů byly stíhány a uvězněny. Více než 480 internetových stránek, včetně stránek významných vnitrostátních a mezinárodních zpravodajských médií, a více než 400 skupin na Telegramu bylo zablokováno pro své nezávislé zpravodajství a některé byly svévolně zakázány jako "extremistické". Desítky kritiků vlády byly uvězněny za urážku úředníků, která zůstala trestným činem. Na konci roku zůstalo za svou nezávislou práci ve vězení 32 novinářů.

V zahraničí vzbudil veliké obavy případ bloggera Ramana Prataseviče a jeho partnerky Sofie Sapegaové, když byl jejich let z Řecka do Litvy nucen přistát v běloruském hlavním městě Minsku po zjevně falešném bombovém poplachu. Oba byli několik dní drženi v izolaci a svévolně obviněni z podněcování masových nepokojů a "hrubého porušení veřejného pořádku". V prosinci 2021 stále čekali na svůj soud.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu