2021 Pierre Crom

Potlačování svobody projevu a shromažďování v Bělorusku pokračuje stále

Článek

Podle zprávy Amnesty International docházelo v roce 2021 k hrubému porušování lidských práv a svobod, a to včetně svobody projevu a shromažďování.

Podle lidskoprávní organizace Vjasna bylo v politicky motivovaných řízeních zatčeno a stíháno více než 900 osob; mnoho z nich bylo odsouzeno k dlouhým trestům odnětí svobody na základě falešných obvinění z "masových výtržností" a dalších obvinění souvisejících s protesty.

V lednu se na veřejnost dostala uniklá zvuková nahrávka, v níž jeden z nejvyšších policejních představitelů instruoval policisty pod svým velením, aby při jednání s protestujícími nerespektovali mezinárodní právo v oblasti lidských práv, a schvaloval střelbu gumovými projektily do životně důležitých orgánů protestujících.

V červenci byly přijaty právní změny "zákonů na ochranu suverenity a ústavního pořádku". Ty výslovně čerpaly ze zkušeností s potlačováním pokojných protestů v roce 2020 a zahrnovaly rozšíření platnosti a rozsahu výjimečných opatření, zvýšení pravomocí donucovacích orgánů a pověření ozbrojených sil "potlačováním masových nepokojů".

Represe se zůstaly i ve svobodě projevu. Desítky nezávislých novinářů a bloggerů byly stíhány a uvězněny. Více než 480 internetových stránek, včetně stránek významných vnitrostátních a mezinárodních zpravodajských médií, a více než 400 skupin na Telegramu bylo zablokováno pro své nezávislé zpravodajství a některé byly svévolně zakázány jako "extremistické". Desítky kritiků vlády byly uvězněny za urážku úředníků, která zůstala trestným činem. Na konci roku zůstalo za svou nezávislou práci ve vězení 32 novinářů.

V zahraničí vzbudil veliké obavy případ bloggera Ramana Prataseviče a jeho partnerky Sofie Sapegaové, když byl jejich let z Řecka do Litvy nucen přistát v běloruském hlavním městě Minsku po zjevně falešném bombovém poplachu. Oba byli několik dní drženi v izolaci a svévolně obviněni z podněcování masových nepokojů a "hrubého porušení veřejného pořádku". V prosinci 2021 stále čekali na svůj soud.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2015 Náš cíl: 3000

Podepíšu