© 2021 SOPA Images

Láska a solidarita není zločin. Amnesty vyzývá k povolení LGBTI+ pochodu na univerzitě v Turecku

  Článek

LGBTI Diskriminace   Turecko publikován 10.6.2022

Amnesty vyzývá turecké úřady k povolení poklidného pochodu organizovaného ankarskou Technickou univerzitou Blízkého východu (METU). Před čtyřmi roky byla podobná akce nezákonně a násilně rozehnána a letos ji univerzita studentům opět zakázala.

Studentům ankarské Technické univerzity Blízkého východu (METU) musí být umožněná organizace jejich výročního pochodu Pride. Organizace Amnesty to oznámila poté, co jej tamní univerzita zakázala. Všem studentům před zahájením pochodu zaslala oficiální e-mail, ve kterém varovala, že událost nebude oficiálně schválená. Mohla by totiž „poškodit pověst univerzity“. Pokud by se v její organizaci rozhodli studenti pokračovat, potlačila by ji policie.

„Před třemi lety rozehnala policie duhový pochod organizovaný v kampusu METU za pomocí pepřových sprejů, gumových nábojů a slzného plynu. Účastníci byly zadrženi a postaveni před soud, který je nakonec zprostil viny,“ okomentoval situaci ředitel Amnesty pro Evropu Nils Muižnieks. „Jsem hluboce znepokojený tím, že se tamní univerzita od této události nepoučila,“ doplnil.

„Vedení má povinnost umožnit konání mírových shromáždění.“

Nils Muižnieks, ředitel Amnesty pro Evropu

 

Podle něj tak pověst univerzity utrpí spíš tímto „nesmyslným zákazem“ a potencionálním zbytečným použitím policejní síly než projevem „lásky a solidarity“ studentské komunity. Ředitel Amnesty pro Evropu proto vedení univerzity vyzval, aby své rozhodnutí odvolalo. Nemá totiž žádné zákonné ospravedlnění. „Vedení má povinnost umožnit konání mírových shromáždění,“ vysvětlil Muižnieks.

V květnu roku 2019 zorganizovali studenti a zaměstnanci Technické univerzity Blízkého východu (METU) ve svém kampusu poklidný pochod. Ten má za cíl zviditelnit práva LGBTI+ komunity a pořádá se většinou během června po celém světě. Organizátoři akce však museli čelit přehnané policejní síle. Osmnáct studentů a akademiků bylo následně obviněno z „účasti na nezákonném shromáždění“ a „odmítání ukončení akce navzdory varování“. Zproštěni viny byli v říjnu roku 2021. I nadále však čelí možnému pokračování soudu, pokud se žalobce proti rozsudku odvolá.

Aktuální petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...