© Pradeep Dambarage/NurPhoto via Getty Images

Srí Lanka nesmí využívat armádu k potlačování protestů

  Článek

Amnesty varuje úřady na Srí Lance před používáním síly a armádních ozbrojených složek při usměrňování tamních protestů. Takové kroky jsou problematické i po zavedení nouzového stavu.

Úřady na Srí Lance by neměly využívat rozkaz povolující použití síly ve stavu nouze, který stát nedávno vyhlásil. Vyvarovat by se měly také spolupráce s ozbrojenými složkami při potlačování protestů. Organizace Amnesty to oznámila po vydání nařízení srílanských úřadů podporující tamní ozbrojené složky v udržování zákona a pořádku ve městě Colombo.

„Nedávná reakce srílanských úřadů na trvající protesty v podobě povolání ozbrojených složek, střelby na protestující nebo nadměrné používání slzného plynu, vedoucí dokonce i k jednomu úmrtí, je hluboce znepokojivá,“ okomentovala situaci ředitelka Amnesty pro jihoasijský region Yamini Mishra. Ráno 13. července zahájily tisíce protestujících v hlavním městě Srí Lanky pochod směrem ke kanceláři srílanského premiéra a sídlu tamního parlamentu.

Po počátečních nepokojích se protestujícím podařilo prolomit brány a vniknout do premiérovy kanceláře. Zaměstnanci Amnesty přítomni na místě protestu později potvrdili, že strážníci používali proti demonstrujícím velké množství slzného plynu. Mířili také na děti nebo novináře, kteří museli místo protestů kvůli dušení opustit. Desítky protestujících byly navíc při demonstracích zraněny, jeden člověk je pak nepřežil.

Nad Galle Face, místem, kde se před třemi měsíci začaly pravidelně konat kvůli prohlubující se ekonomické krizi v zemi mírové protesty, rovněž létaly helikoptéry. Po dalším protestu blízko parlamentu bylo ve stejný den nahlášeno více než 80 zraněných, z nichž někteří museli být odvezeni do nemocnice. Ve tři hodiny odpoledne pak zveřejnil premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe proslov, ve kterém armádě nařídil, aby „podnikla vše, co bude pro nastolení pořádku nutné“. 

„V době, kdy Srí Lanka čelí hluboké ekonomické krizi a počet demonstrujících narůstá, musí tamní úřady vyvinout značnou snahu na deeskalaci situace.“

Yamini Mishra, ředitelka Amnesty pro jihoasijský region 

 

Následující den 14. července pak tamní armáda vydala tiskové prohlášení, ve kterém varovala před použitím síly při nastolování zákona a pořádku v zemi. Takové všeobecné prohlášení o využití síly je však podle Amnesty problematické i při zavedení nouzového stavu. Ozbrojené složky by neměly být zahrnuté do dohlížení nad veřejnými shromážděními, jelikož jsou trénované na boj s nepřítelem, nikoli k ochraně a kontrole civilistů.

Zástupci Amnesty proto apelují na úřady zodpovědné za vymáhání práva na Srí Lance, aby jednaly zdrženlivě a vyhnuly se dalším vážným zraněním nebo úmrtím demonstrujících. Využívat by měly jen minimální sílu nutnou k nastolení kontroly nad danou situací, a to pouze v nejvyšší nouzi a proporcionálně. I když se mohou některé části protestů stát násilnými, složky zodpovědné za vymáhání práva musí každý případ posoudit jednotlivě. Sílu pak mohou použít jen v absolutně nezbytných situacích a pouze vůči těm, kteří se násilí účastní.

Využívána síla musí být také proporcionální, což znamená, že složky nemohou způsobit více škody, než které se snaží předejít. „V době, kdy Srí Lanka čelí hluboké ekonomické krizi a počet demonstrujících narůstá, musí tamní úřady vyvinout značnou snahu na deeskalaci situace. Je rovněž potřeba soustředit zdroje na zajištění přístupu k základním potravinám, zboží a službám, jak nařizují mezinárodní lidskoprávní standardy,“ dodala k současné situaci na Srí Lance Yamini Mishra.

 

Aktuální petice

  Kazachstán

Novinář uvězněn kvůli účasti na pokojných protestech. Pomůžete?

Kazašský novinář Žanbolat Mamaj je držen ve vazbě a hrozí mu vězení kvůli účasti na pokojných protestech a uspořádání vigilie k uctění památky obětí násilností, které v zemi propukly začátkem roku. Amnesty se domnívá, že Mamajovo věznění je politicky motivované a novinář by měl být okamžitě propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1746 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...