Portrait of Phyo Zeya Thaw ©AFP via Getty Images

Obnovení poprav v Myanmaru ukazuje brutální podobu tamního režimu

Článek

Poprvé od konce 80. let minulého století došlo v Myanmaru k popravám. Čtyři muži byli odsouzeni vojenským soudem po utajených a nespravedlivých soudních procesech.

"Tyto popravy představují svévolné zbavení života a jsou dalším příkladem krutého porušování lidských práv v Myanmaru. Čtyři muži byli odsouzeni vojenským soudem v utajených a hluboce nespravedlivých procesech. Mezinárodní společenství musí neprodleně jednat, protože se předpokládá, že v celách smrti čeká více než 100 lidí, kteří byli odsouzeni v podobných řízeních," uvedl v reakci na zprávy, že myanmarské vojenské úřady poprvé od konce 80. let minulého století provedly popravy, regionální ředitel Amnesty International Erwin van der Borght.

"Tyto popravy představují svévolné zbavení života a jsou dalším příkladem krutého dodržování lidských práv v Myanmaru."

Erwin van der Borght, regionální ředitel Amnesty International

"Již více než rok se myanmarské vojenské orgány dopouštějí mimosoudních poprav, mučení a celé škály porušování lidských práv. Armáda bude i nadále pošlapávat životy lidí, jen pokud nebude hnána k odpovědnosti," uvedl.

"V době, kdy stále více zemí podniká kroky ke zrušení trestu smrti, je obnovení poprav po více než třech desetiletích nejen v rozporu s celosvětovým trendem, ale také v rozporu s cílem zrušení trestu, který je zakotven v mezinárodním právu a standardech v oblasti lidských práv. Izolace Myanmaru nemůže být zjevnější. Naléhavě vyzýváme úřady, aby jako první rozhodující krok okamžitě zavedly moratorium na popravy," doplnil.

Podle myanmarských státních médií byly provedeny čtyři popravy. Phyo Zeya Thaw, bývalý člen Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij, a významný demokratický aktivista Kyaw Min Yu, známý také jako Ko Jimmy, byli v lednu vojenským tribunálem odsouzeni k trestu smrti za údajné trestné činy spojené s výbušninami, bombovými útoky a financováním terorismu podle protiteroristického zákona. Všechna obvinění považuje Amnesty International za politicky motivovaná. Dva další muži, Hla Myo Aung a Aung Thura Zaw, odsouzeni za údajnou vraždu ženy, která měla působit jako informátorka armády v Hlaing Tharyaru v Rangúnu, byli rovněž odsouzeni k trestu smrti. Všichni čtyři byli uvedeni ve zprávě státních novin Global New Light of Myanmar. Řízení před vojensky kontrolovaným soudem bylo tajné a krajně nespravedlivé.

Poté, co myanmarská armáda vydala nařízení o stanném právu č. 3/2021, byla pravomoc soudit civilisty převedena na zvláštní nebo již existující vojenské tribunály, kde jsou osoby souzeny ve zkráceném řízení a bez práva na odvolání. Tyto soudy dohlížejí na širokou škálu trestných činů včetně těch, za které lze uložit trest smrti. Podle mezinárodního práva a norem jsou popravy prováděné po nespravedlivých procesech v rozporu se zákazem svévolného zbavení života, jakož i s absolutním zákazem mučení a dalších krutých, nelidských nebo ponižujících trestů. Poslední známá poprava v Myanmaru se uskutečnila koncem 80. let 20. století.

Od vojenského převratu v únoru 2021 zaznamenala Amnesty International alarmující nárůst počtu případů, kdy se v Myanmaru přistupuje k trestu smrti, který se stal nástrojem armády při pokračujícím pronásledování, zastrašování a šikanování všech, kdo se odváží postavit se tamnímu režimu. Amnesty International bezpodmínečně odmítá trest smrti ve všech případech a za všech okolností.  Od té doby, co Amnesty odstartovala svou kampaň proti trestu smrti, už více než dvě třetiny zemí na celém světě tento trest v zákoně nebo v praxi zrušily.

Aktuální petice

Myanmar

Zatýkání, mučení a věznění protestujících, nálety na civilisty nebo obnovené popravy. Situace v Myanmaru se nezlepšila. Pomůžete?

Myanmarská armáda je u moci od vojenského převratu v únoru 2021. V zemi bylo obnoveno provádění poprav a nejméně 16 000 lidí bylo zatčeno. Letecké nálety proti skupinám obyvatelstva způsobily smrt více než 2 300 civilistů a donutily statisíce lidí k opuštění svých domovů. Zahraniční společnosti nadále dováží do země letecké palivo, které armáda zneužívá pro letecké údery. Přidejte se k petici a požadujte zesílení tlaku mezinárodního společenství na Myanmar.

Aktuální počet podpisů: 1769 Náš cíl: 3000

Podepíšu