© JUAN BARRETO/AFP via Getty Images

Při osvobozování ukrajinského území je klíčové zajistit důkazy o možných válečných zločinech

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Ukrajina publikován 13.9.2022

V posledních dnech měly ukrajinské síly znovu získat kontrolu nad více než 3 000 km čtverečních území, které dříve okupovalo Rusko, včetně Izyumu a Kupjanska, dvou klíčových měst v Charkovské oblasti.

"Vzhledem k tomu, že Ukrajina znovu získává kontrolu nad územím okupovaným Ruskem, musí se přednostně zaměřit na zajištění důkazů o možných válečných zločinech. Shromažďování takových důkazů je nesmírně náročné na zdroje, a proto vyzýváme mezinárodní společenství, aby poskytlo prostředky, které Ukrajině pomohou. Všechny probíhající i budoucí soudní procesy týkající se možných válečných zločinů musí splňovat standardy spravedlivého procesu," říká ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii Marie Struthers.


"V reakci na ukrajinské vojenské úspěchy Rusko zřejmě podniklo útoky, které způsobily značné škody na kritické civilní infrastruktuře, včetně úderu na elektrárnu, který vedl k výpadkům elektřiny i vody a narušil civilní aktivity. Připomínáme Rusku, že záměrné útoky na civilní infrastrukturu mohou být válečné zločiny. Tyto údery musí být vyšetřeny s cílem zajistit, že každý, kdo je podezřelý z trestní odpovědnosti, bude postaven před soud," dodala Struthers.


S ústupem ruských sil se objevují důkazy (v podobě svědectví, videozáznamů a fotografií) o možných válečných zločinech spáchaných Ruskem a jím podporovanými ozbrojenými skupinami. Ukrajinské donucovací orgány 10. září oznámily, že policisté exhumovali těla dvou mužů, které měly v březnu mučit a zabít ruské síly v obci Hrakove v Charkovské oblasti. Ve dnech 11. a 12. září ruské vojenské údery poškodily kritickou energetickou infrastrukturu, což vedlo k vážným poruchám v dodávkách vody, elektřiny i vlakové dopravy.


Aktuální petice

  Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5545

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...