© Creative Commons

Nobelovu cenu míru získali obránci lidských práv z Běloruska, Ukrajiny a Ruska

  Článek

Letošní Nobelovu cenu za mír získaly organizace pro ochranu lidských práv z Ukrajiny a Ruska a běloruský disident Ales Bjaljackij.

"Udělení Nobelovy ceny míru obráncům lidských práv a organizacím z Běloruska, Ruska a Ukrajiny zdůrazňuje jejich zásadní roli při obraně lidských práv v jejich zemích i v širším regionu," říká Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty.

Výbor Nobelovy ceny vysílá světu důležitý vzkaz - je třeba podporovat obránce lidských práv, kteří prokázali mimořádné úsilí při dokumentování válečných zločinů, porušování lidských práv a zneužívání moci ve svých zemích. Toto poselství je vysláno v kritickém okamžiku, kdy vedla pokračující ruská agrese na Ukrajině ke krizi lidských práv neuvěřitelných rozměrů a k potlačování jakékoli formy nesouhlasu v Rusku i Bělorusku. 

"Je to také poselství solidarity. Od července roku 2021 je Ales Bjaljackij, bojující za lidská práva v Bělorusku od poloviny 80. let, za mřížemi kvůli své poklidné a nenásilné práci dokumentující mimo jiné potlačování disentu po sporných prezidentských volbách v roce 2020. Memorial, jedna z nejstarších ruských lidskoprávních organizací, byla na konci roku 2021 ruskými úřady uzavřena a Centrum pro občanské svobody dokumentuje ruské válečné zločiny na Ukrajině od roku 2014 a i nadále pokračuje ve své činnosti na Ukrajině navzdory pokračující ruské válečné agresi," dodává Callamard.

"Amnesty International je solidární s Alesem Bjaljackým, Memorialem a Centrem pro občanské svobody. Všichni tři jsou inspirací a příkladem odvahy a obětavosti pro každého, kdo ve východní Evropě pracuje v oblasti lidských práv."

Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International

 

Ales Bjaljackij, předseda a zakladatel Centra pro lidská práva Viasna, je od července roku 2021 držen ve vyšetřovací vazbě. Spolu se svými kolegy, místopředsedou Viasny Valjantsinem Stefanovičem a právníkem organizace Uladzimirem Labkovičem, je falešně obviněn z "pašování finančních částek a financování skupinových aktivit, které hrubě porušovaly veřejný pořádek". Toto obvinění je mstou za jeho práci v oblasti lidských práv. Mezi lety 2011 a 2014 si Ales Bjaljackij odpykával trest za vykonstruované obvinění z daňových úniků. Amnesty ho dnes, stejně jako tehdy, uznává jako vězně svědomí. 

V roce 2014, krátce po svém propuštění, navštívil Prahu, kde se mimo jiné potkal se zástupci české Amnesty a poděkoval za aktivity na jeho podporu. Uvedl, že to pro něj znamenalo obrovskou morální podporu. 


Memorial je jednou z nejstarších a nejuznávanějších lidskoprávních skupin v Rusku. Svou působnost zahájila v roce 1988. Prvním předsedou Memorialu byl sovětský disident a nositel Nobelovy ceny míru Andrej Sacharov, a to až do své smrti v roce 1989. Memorial byl zlikvidován soudním příkazem v prosinci 2021 z důvodů porušení dnes již nechvalně známého zákona o "zahraničních agentech". Ruské úřady označily Memorial v roce 2013 za "zahraničního agenta". V současné době Memoral pokračuje v činnosti bez oficiální registrace.

Centrum pro občanské svobody, založené na Ukrajině v roce 2007, hraje v současné době klíčovou roli v úsilí o identifikaci a dokumetaci válečných zločinů spáchaných na ukrajinském území, které je od roku 2014 pod faktickou kontrolou Ruska a které je okupováno od invaze v únoru 2022.

 

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...