© Getty Images

Setrvání Si Ťin-pchinga v čele Číny je hrozbou pro lidská práva

  Článek

V neděli 16. října začal 20. celostátní sjezd Komunistické strany Číny (KSČ), na kterém se očekává potvrzení prezidenta Si Ťin-pchinga ve funkci generálního tajemníka KSČ na třetí funkční období.

"Potvrzení třetího funkčního období Si Ťin-pchinga bude neblahým okamžikem nejen pro miliony čínských občanů, kteří za jeho vlády trpí závažným porušováním lidských práv, ale také pro lidi po celém světě, kteří pociťují dopady represí čínské vlády," uvedla ke sjezdu zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International Hana Young.

"Desetiletí vlády prezidenta Si Ťin-pchinga se vyznačuje rozsáhlým a svévolným zatýkáním, bezohledným celostátním potlačováním svobody projevu a shromažďování, dále také zločiny proti lidskosti páchanými na muslimech v oblasti Sin-ťiang a v neposlední řadě také dramatickou eskalací represí v Hong Kongu."

Hana Young, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty


"Politika a postupy vlády pod vedením současného prezidenta představují hrozbu nejen v domácím, ale i v celosvětovém měřítku. Od vládní kampaně za umlčení a násilné navrácení Ujgurů žijících v zahraničí až po její pokusy předefinovat samotný význam lidských práv na půdě OSN přesahuje čínská státní represe hranice Číny," říká Hana Young.

"Vzhledem k tomu, že se již čínští aktivisté, právníci, nezávislí novináři a další obránci lidských práv připravují na další podobné či horší situace, musí mezinárodní společenství zdvojnásobit své úsilí, aby zajistilo, že se podmínky během následujících pěti let změní. Je neomluvitelné, že čínské úřady nebyly hnány k odpovědnosti za zvěrstva, která páchaly pod vládou současného prezidenta," dodává Young.

 

Potvrzení Si Ťin-pchinga ve funkci nejvyššího představitele Komunistické strany Číny je očekáváno na konci 20. celostátního sjezdu strany, který začal v neděli 16. října.

V roce 2018 Si Ťin-pching prosadil ústavní reformu, která zrušila dosavadní limit dvou funkčních období prezidenta. Od roku 2017 upevňuje a koncentruje svou moc, mimo jiné i zavedením Si Ťin-pchingovy myšlenky jako pilíře stranické a státní ústavy a čistkami v politickém i právním aparátu, které jsou prováděny prostřednictvím protikorupční kampaně.

Si Ťin-pching zastává tři funkce současně, což mu umožňuje řídit stranu, armádu i stát. Těmito funkcemi jsou generální tajemník Komunistické strany Číny, předseda Ústřední vojenské komise strany a prezident Čínské lidové republiky. Předsednická funkce bude oficiálně potvrzena v březnu 2023 na celostátním shromáždění lidových zástupců.

Čínská vláda často zpřísňuje cenzuru v politicky "citlivých" obdobích, včetně významných stranických setkání. V září oznámila Správa kybernetického prostoru země novou operaci, jejímž cílem je "vyčistit internet od fám a falešných zpráv". Od začátku října se stále častěji objevují zprávy o tom, že vláda zakazuje nástroje pro obcházení cenzury (jako je VPN).

 

Více informací o lidskoprávních problémech v Číně, kterými se Amnesty zabývá, naleznete zde.

 

 

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2648 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...