Фото: Pavlo Palamarchuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ruské útoky na energetickou infrastrukturu jsou válečné zločiny

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Ukrajina publikován 20.10.2022

20. října oznámily ukrajinské úřady, že dojde v celé zemi k výpadkům elektřiny poté, co bylo v posledních dnech vážně poškozeno přibližně 40 % energetických zařízení v zemi po ruských útocích.

"Strategie, která stojí za nejnovější ruskou válečnou taktikou, je nepřehlédnutelná. Bombardováním kritické civilní infrastruktury Ukrajiny chce ruská armáda zjevně podkopat průmyslovou výrobu, narušit dopravu, zasít strach a připravit ukrajinské civilisty o teplo, elektřinu a vodu v době, kdy se začíná blížit zima," říká Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

"Ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu jsou nezákonné. Provádění těchto útoků s jediným cílem - terorizovat civilisty - je válečným zločinem. Všichni, kdo jsou zodpovědní za plánování a páchání těchto zločinných útoků, musí být hnáni k odpovědnosti. Vzhledem k tomu, že Rusko stupňuje své úsilí v terorizování civilistů na Ukrajině, musí mezinárodní společenství neprodleně reagovat a odsoudit tyto ohavné útoky."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii

 

V době, kdy se ukrajinské úřady snaží opravit poškozená zařízení, přistoupily k plánovaným odstávkám elektřiny, aby zajistily, že zbývající infrastruktura nebude přetížena. 

Ukrajinské úřady rovněž vyzvaly obyvatele celé země, aby každý den mezi 7. a 23. hodinou omezili spotřebu elektřiny. Od dnešního dne bude v celé zemi omezeno i používání pouličního osvětlení.

 

Aktuální petice

  Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5546

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...