© Private

Kvůli obvinění z rouhání strávil několik měsíců ve vězení, teď je maledivský aktivista konečně na svobodě!

  Článek

Mohamed Rusthum Mujuthaba z Malediv byl v září 2019 zatčen za kritiku náboženství na sociálních sítích a byl obžalován z rouhačství. Ačkoliv strávil před začátkem soudního řízení ve vazbě šest měsíců, což je o měsíc víc než dovoluje zákon, hrozilo mu uvěznění další na čtyři měsíce. Díky upozornění Amnesty International na tuto nespravedlnost soud zprostil Mohameda obžaloby a propustil ho na svobodu.

Maledivský aktivista Mohamed Rusthum Mujuthaba byl osvobozen od dalšího věznění na základě obvinění z rouhání a držení "obscénních materiálů". Maledivský trestní soud konstatoval, že aktivista strávil šest měsíců ve vyšetřovací vazbě, což překračuje trest stanovený vnitrostátními zákony. Proto si nebude muset odpykat další trest ve vězení.

 

Mohamed Rusthum Mujuthaba pochází z maledivského ostrova Thinadhoo, otevřeně se hlásí k ateismu a je bojovníkem za náboženskou svobodu a lidská práva. Dne 10. září 2019 byl zatčen za tweety, ve kterých podle vlastních slov psal „o právech žen, svobodě svědomí a omylech náboženství, v čem se mýlí a proč k němu nesmí být nikdo nucen.“ Na Maledivách je ústavně ukotveno omezení svobody názoru a projevu, pokud se protiví dogmatům islámu. Kritika náboženství je trestána jako zločin rouhačství a odsouzený za ni může být poslán do vězení.

Soudní řízení s Mohamedem začalo 11. května 2022. Mohamed u soudu vypověděl, že před zahájením soudního procesu strávil šest měsíců ve vazbě. Zákon o zločinu rouhačství povoluje trest odnětí svobody pouze na pět měsíců, což znamená, že pokud by Mohamed byl uznán vinným, trest by si po odečtení doby ve vazbě už odseděl. Státní zástupce ovšem u soudu tvrdil, že Mohamed byl zadržen pouze na 29 dnů, 22 hodin a 19 minut, a tak Mohamedovi hrozilo uvěznění na další čtyři měsíce.  

Amnesty International kontaktovala příslušné maledivské úřady, upozornila je na nesprávné tvrzení soudního zástupce a doložila, že Mohamed strávil ve vazbě šest měsíců. Soud následně 10. srpna 2022 výhrady Amnesty přijal a zprostil Mohameda obžaloby. Žádné další vězení mu proto nehrozí.

„Musel bych jít znovu do vězení, protože se mě stát snažil nelegálně uvěznit. Amnesty International kontaktovala příslušné úřady, aby potvrdila moji výpověď a napsala na státní zastupitelství a generálnímu prokurátorovi. Upřímně děkuji členům a příznivcům Amnesty za jejich skutečnou podporu,“ uvedl Mohamed.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...