© FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images

"Soustřeďte se na fotbal." Prezident FIFA nesmí ignorovat drastické porušování lidských práv v Kataru

  Článek

Byznys a lidská práva   Katar publikován 14.11.2022

Prezident FIFA Gianni Infantino napsal dopis všem 32 zemím, které se zúčastní Mistrovství světa ve fotbale v roce 2022, a vyzval je, aby se "soustředily na fotbal" a nechaly stranou obavy o lidská práva.

V květnu 2022 zahájila Amnesty spolu s koalicí organizací kampaň vyzývající Katar a FIFA k zavedení komplexního programu nápravy a odškodnění migrujících pracovníků, kteří byli při přípravě a realizaci projektu Katar 2022 zneužíváni. Od té doby získala výzva podporu mnoha fotbalových svazů a sponzorů mistrovství světa a vedení FIFA uznalo důležitost kompenzace, ačkoli se k tomu fotbalový svaz zatím veřejně nezavázal.

  

"Pokud Gianni Infantino chce, aby se svět 'soustředil na fotbal', pak existuje jednoduché řešení: FIFA by se konečně mohla začít zabývat závažnými problémy v oblasti lidských práv místo toho, aby je zametala pod koberec. Prvním krokem by bylo veřejně se zavázat ke zřízení fondu na odškodnění migrujících pracovníků před zahájením turnaje a zajistit, aby nebyli LGBTI+ lidé diskriminováni nebo obtěžováni. Je s podivem, že tak vedení FIFA dosud neučinilo," uvedl v reakci na nejnovější zprávy Steve Cockburn, vedoucí oddělení ekonomické a sociální spravedlnosti Amnesty International.

"Gianni Infantino má pravdu, když říká, že 'fotbal neexistuje ve vakuu'. Aby bylo možné tento turnaj uspořádat, byly zneužívány statisíce pracovníků a na jejich práva nelze zapomínat ani je opomíjet. Zaslouží si spravedlnost a odškodnění, ne prázdná slova. A čas se krátí."

Steve Cockburn, vedoucí oddělení ekonomické a sociální spravedlnosti Amnesty International

 

Dopis Gianniho Infantina je k přečtení zde. Petici vyzývající FIFA k nápravě situace můžete podepsat zde. 

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1524 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...