© Private

Dobrá zpráva: Íránky z LGBTI+ komunity byly osvobozeny od trestu smrti

Článek

Zahra Sedighi-Hamadani a Elham Choubdar z Íránu byly v říjnu 2021 zatčeny kvůli příslušnosti k LGBTI+ komunitě a aktivismus. V srpnu 2022 byly odsouzeny k trestu smrti na základě obvinění z „šíření morální korupce na Zemi.“ V prosinci Ústavní soud jejich rozsudek zrušil.

Zahra „Sareh“ Sedighi-Hamadani, ochránkyně LGBTI+ práv z Íránu, byla v říjnu 2021 zatčena na íránsko-turecké hranici při pokusu získat právní ochranu v Turecku. Po pár dnech byla zatčena také Elham Choubdar. Zahra a Elham byly obviněny z „pašování žen a dívek do sousedních zemí,“ „propagace homosexuality“ a „podpory korupce a prostituce.“ Podle Amnesty International a dalších organizací byly skutečnými důvody pro zatčení jejich skutečná nebo domnělá sexuální orientace nebo genderová identita, aktivismus za práva LGBTI+ komunity, a napojení na členy LGBTI+ komunity, kteří se rozhodli usilovat o azyl v Iráku.

Téměř dva měsíce od Zahřina zatčení nebylo známo, kde se nachází. Během této doby byla násilně vyslýchána, držena na samotce, bylo jí vyhrožováno zabitím a zabráněním péče o její děti a byl jí odepřen přístup k právníkovi. Elham byla nucena k doznání podobným způsobem. V srpnu 2022 byly obě odsouzeny Revolučním soudem v Orumíji v provincii Západní Ázerbájdžán k trestu smrti kvůli údajnému „šíření morální korupce na Zemi“ (efsad-e fel arz).

Amnesty a další organizace pokračovaly v boji za osvobození Zahry a Elham. V prosinci 2022 o případu rozhodl íránský Ústavní soud a oba rozsudky včetně trestů smrti zrušil. Amnesty děkuje všem zúčastněným za podporu Zahry Sedighi-Hamadani a Elhamy Choubdar.

Aktuální petice

Írán

Írán: Dívka hájila práva žen. Soud ji poslal na 24 let do vězení!

Obránkyně ženských práv Saba Kord Afshariová (21 let) byla odsouzena k 24 letům vězení pouze za své nenásilné aktivity, včetně vedení kampaně proti íránskému diskriminačnímu zákonu nařizujícímu nucené zahalování žen.

Aktuální počet podpisů: 4072 Náš cíl: 4500

Podepíšu