© Igor Russak/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Rusko pokračuje v diskriminaci LGBTI lidí. Nová legislativa povede k cenzuře filmů a seriálů

  Článek

LGBTI Diskriminace   Rusko publikován 24.1.2023

Ruské úřady chystají novou směrnici, která umožní cenzurovat online obsah týkající se LGBTI lidí a jejich práv. Znamená to například stažení filmů a seriálů dostupných na streamovacích platformách, v nichž jsou sexuální menšiny zmiňovány.

Podle nové legislativy mají být odstraněny internetové odkazy, které „podporují atraktivitu netradičních sexuálních vztahů", „vytváří zkreslenou představu o společenské rovnocennosti tradičních a netradičních sexuálních vztahů" a „formují pozitivní postoj ke změně biologického pohlaví osoby". Pokud k jejich odstranění nedojde, hrozí zablokování stránek a pokuta v přepočtu téměř 2 miliony korun.

Ruský úřad Roskomnadzor, jenž má na starosti regulaci médií, tak chce rozšířit působení homofobního zákona přijatého v prosinci minulého roku.

„Ruské úřady se připravují na další stigmatizaci LGBTI lidí v zemi prostřednictvím nové homofobní legislativy, včetně zvráceného zákazu celosvětově uznávaných filmů jako Brokeback Mountain a Call Me By Your Name," reagovala na zprávu o nové vlně cenzury Natalia Zviagnia, ředitelka ruské Amnesty.

Podle ruského deníku Vedomosti provozovatelé tamních streamovacích platforem zmíněné filmy již odstranili, a to i spolu se seriálem The Sex Lives of College Girls a několika epizodami britského televizního dramatu This Is Going to Hurt.

„Tato bezostyšná cenzura ukazuje, že ruské úřady jednají zcela v rozporu s lidskými právy a jsou ochotny hrubě porušovat právo na svobodu projevu. Tento skandální krok, maskovaný jako „ochrana tradičních hodnot", nejenže dále stigmatizuje miliony LGBTI lidí, ale vystavuje je stále větší diskriminaci, stigmatizaci, nepřátelství a násilí."

- Natalia Zviagnia, ředitelka Amnesty International v Rusku

„Tato cenzurní směrnice, nemluvě o samotném zákonu proti LGBTI, musí být okamžitě zrušena. Je načase, aby Rusko přestalo podporovat a schvalovat diskriminaci LGBTI lidí a pochopilo a uznalo, že jejich práva jsou lidská práva a začalo je chránit," dodala Zviagnia.

Aktuální petice

  Rusko

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 2454 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...