Ukrajina: Rok po ruské invazi musí být práva obětí jádrem veškerého úsilí o spravedlnost

Článek

publikován 21.2.2023

• Mezinárodní společenství musí vypracovat robustní plán pro řešení požadavků na spravedlnost obětí ruské agrese na Ukrajině

Mezinárodní společenství musí vypracovat robustní plán na zajištění spravedlnosti pro oběti ruské útočné války proti Ukrajině, uvedla dnes Amnesty International, která si připomíná jeden rok od invaze.

24. února 2022 zahájily ruské vojenské síly rozsáhlou invazi na Ukrajinu, krok, který Amnesty International nazvala „aktem agrese a lidskoprávní katastrofou“. Od té doby se ruské síly dopustily válečných zločinů a dalších porušení mezinárodního humanitárního práva, včetně mimosoudních poprav, smrtících úderů na civilní infrastrukturu a místa úkrytů, deportací a násilných přesunů civilistů a nezákonného zabíjení páchaného v rozsáhlém měřítku ostřelováním měst .

Zatímco invaze pokračuje a plný rozsah zločinů spáchaných na Ukrajině zůstává neznámý, musí být prioritou požadavky obětí a pozůstalých po spravedlnosti a jejich právech. Mezinárodní společenství má jasnou povinnost zajistit, aby osoby odpovědné za zločiny podle mezinárodního práva věděly, že odpovědnost a spravedlnost zvítězí nad beztrestností.

„Jelikož se zdá, že ruské ozbrojené síly zesilují svou ofenzivu na Ukrajině, závazek pohnat všechny pachatele porušování lidských práv a válečných zločinů k odpovědnosti je stejně naléhavý jako vždy,“ řekla Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International.

Od začátku konfliktu Amnesty International dokumentuje válečné zločiny, včetně cílení na kritickou civilní infrastrukturu a blokování pomoci pro civilisty. Civilisté v oblastech zasažených konfliktem byli vystaveni neustálým útokům a často byli odříznuti od vody, elektřiny a topení. Mnoho lidí žijících v oblastech okupovaných Ruskem naléhavě potřebuje humanitární pomoc nebo lékařskou péči, přesto je jim upíráno právo cestovat na území kontrolovaná ukrajinskou vládou.

Ukrajinský lid za posledních 12 měsíců zažil během této útočné války nepředstavitelnou hrůzu. Aby bylo jasno: ruce Vladimira Putina a jeho ozbrojených sil jsou potřísněné krví. Přeživší si zaslouží spravedlnost a odškodnění za vše, co vytrpěli. Mezinárodní společenství musí neochvějně stát, aby to dotáhlo až do konce, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. Za rok je jasné, že se musí udělat víc."

Byly podány desítky tisíc případů válečných zločinů, včetně sexuálních a genderově podmíněných zločinů, ale počet obětí probíhajícího konfliktu bude mnohem vyšší.

Práva a potřeby obětí

„V důsledku tohoto konfliktu bylo bezpočet lidských bytostí omezeno na vedlejší škody. Když zasáhne minomet, nejen že se protrhne masem, ale vezme si živobytí, zničí kritickou infrastrukturu a mnoho lidí nebude moci existovat v troskách jejich dřívějších životů,“ řekla Agnès Callamard.

Okamžitá reakce na konflikt byla povzbudivá, včetně řady mezinárodních a národních vyšetřování zločinů spáchaných na Ukrajině podle mezinárodního práva, ale úplné spravedlnosti pro Ukrajinu bude dosaženo pouze poskytnutím smysluplné spravedlnosti a odškodnění obětí. To bude možné pouze tehdy, pokud mezinárodní společenství poskytne silnou a trvalou podporu stávajícím justičním mechanismům.

Rovněž je třeba zvážit nové vnitrostátní a mezinárodní mechanismy pro komplexnější spravedlnost – jako je vítané rozhodnutí Rady pro lidská práva zřídit v březnu 2022 nezávislou vyšetřovací komisi. V konečném důsledku by to mohlo posílit reakci mezinárodní justice na rozsáhlé počet případů válečných zločinů, stejně jako zločin agrese, který sám nemůže být vyšetřován ICC kvůli jeho jurisdikčním omezením.

„Stejně jako zajistit, aby byly zavedeny správné mechanismy, musíme zajistit, aby jednotlivci odpovědní za zločiny podle mezinárodního práva byli postaveni před soud a čelili důsledkům svých nesvědomitých činů. To zahrnuje vyšetřování vysokých vojenských velitelů a civilních vůdců kvůli válečným zločinům a zločinu agrese podle mezinárodního práva,“ uvedla Agnès Callamard.

Vytváření takových případů může být složité, ale je nezbytné, aby vyšetřování nezohledňovalo pouze přímé pachatele na nízké úrovni, ale i ty, kteří jsou výše v řetězci velení. Kdekoli se soudy konají, musí dodržovat mezinárodní lidská práva a standardy spravedlivého procesu s plnou účastí a zohledněním přeživších a jejich potřeb.

„Vzhledem k válkám zuřícím ve všech koutech světa, které způsobují nevýslovné civilní utrpení, se to musí stát plánem pro všechny konflikty. Počáteční bezprecedentní reakce mezinárodního společenství, včetně práce Mezinárodního trestního soudu, by měla být minimálním standardem při prosazování mezinárodní spravedlnosti,“ uvedla Agnès Callamard.

Trvalé odhodlání a koordinace jsou jedinou cestou vpřed

„Amnesty International a další skupiny občanské společnosti znovu a znovu vyzývají ke společné akci, aby se lidé spojili pro větší dobro. Tady to nemůže být pravdivější. Každá instituce a orgán zapojený do prosazování mezinárodní spravedlnosti musí spolupracovat na sdílení poznatků a koordinaci strategií, ale také musí řešit mezery v odbornosti a kapacitě. Teď není čas na špinavou práci,“ řekla Agnès Callamard.

Mezinárodní společenství musí podporovat spravedlivé, účinné a nestranné vyšetřování a státy by měly naléhat na Ukrajinu, aby ratifikovala Římský statut, uvedla své vnitrostátní právo do souladu s mezinárodními právními normami týkajícími se mezinárodní spravedlnosti a aby posílila spolupráci s ICC. A konečně spravedlnost pro Ukrajinu požaduje, aby země s univerzální jurisdikcí prozkoumaly, jak mohou sloužit spravedlnosti pro Ukrajince.

Nutná humanitární podpora

Při nabízení podpory musí mezinárodní společenství identifikovat specifické potřeby rizikových skupin – jako jsou ženy, starší lidé, lidé se zdravotním postižením a děti – a také uznat, že mnoho Ukrajinců, včetně dětí, bylo deportováno z Ukrajiny do Ruska. nebo násilně přemístěni do Ruskem okupovaných oblastí a nemohou se bezpečně vrátit domů. Tyto konkrétní skupiny musí patřit mezi ty, které mají prioritu, a veškerá humanitární pomoc, která jim bude poskytnuta, by měla být přizpůsobena jejich konkrétním potřebám.

Spolupráce s ukrajinskými organizacemi občanské společnosti bude rovněž zásadní při upřednostňování potřeb přeživších, aby bylo zajištěno praktické využití hospodářské a humanitární pomoci. Mezinárodní společenství musí zajistit, aby tato spolupráce probíhala takovým způsobem, aby zajistila transparentnost, účinnost a citlivost vůči obětem v průběhu procesů zaměřených na humanitární pomoc, obnovu, spravedlnost a reparace.

„Uznat nesmírné fyzické, psychické a ekonomické škody způsobené civilistům na Ukrajině za poslední rok je zásadní pro zajištění spravedlnosti a odškodnění pro přeživší a oběti ruské agrese na Ukrajině,“ řekla Agnès Callamard.

Výzva k odpovědnosti

Od roku 2014 a následně na začátku úplné ruské invaze se Amnesty International snaží vyvodit odpovědnost na Ukrajině a také dokumentuje válečné zločiny a další porušování mezinárodního humanitárního práva. Všechny dosud publikované výstupy Amnesty International naleznete zde.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2251 Náš cíl: 3000

Podepíšu