© Private

Smutné výročí: Zejnab Jalalian je už 15 let ve vězení

  Článek

Aktivistka za kurdské právo na sebeurčení a ženská práva Zejnab Jalalian je už patnáct let vězněna íránskými úřady. Původně byla odsouzena za „nepřátelství vůči Bohu“ k trestu smrti, rozsudek byl později změněn na doživotí. Je s ní opakovaně špatně zacházeno, je bita, je omezován její kontakt s rodinou a právníky, a nemá přístup ke zdravotní péči.

Zejnab Jalalian je íránská Kurdka nespravedlivě uvězněná íránskými úřady. V březnu 2008 byla zatčena za pokojný aktivismus za práva žen a za kurdské právo na sebeurčení. Osm měsíců byla držena ve vazbě na samotce, byla opakovaně mučena a bylo jí vyhrožováno sexuálním násilím. V prosinci 2008 byla po pouhých několika minutách soudního procesu shledána vinnou za údajné „nepřátelství vůči Bohu“ a odsouzena k trestu smrti. V prosinci 2011 byl trest změněn na doživotní odnětí svobody.

Zejnab strávila 15 let v íránských věznicích. Několikrát byla umístěna na samotku a je opakovaně bita dozorci. Je omezován její přístup k právníkům a kontakt s rodinou, proti čemuž v srpnu 2018 protestovala hladovkou. Během návštěv rodiny byla nucena mluvit persky namísto své rodné kurdštiny. Poté, co byl v květnu 2019 její právník Amirsalar Davoudi odsouzen k 29 letům ve vězení za svoji práci v lidskoprávní oblasti, se Zajnab ocitla bez právního zastoupení. 

Kvůli mučení, kterému je vystavena ve vězení má problémy se zrakem, a její zdravotní stav se ve vězení nadále zhoršuje. Alespoň dvakrát se nakazila covidem-19 a má problémy s plícemi a s dýcháním, úřady jí ovšem odepřely přístup ke zdravotní péči pod podmínkou jejího „přiznání“ ke zločinům na kameru. K tomu byla Zejnab několikrát přemístěna mezi různými věznicemi, což popsala jako „duševní mučení,“ protože si během přesunů nemohla odvést všechny osobní věci a několikrát se musela přizpůsobovat jinému prostředí, dozorcům a pravidlům nové věznice. Nyní je držena ve věznici v provincii Yazd, okolo 1400 km daleko od domova její rodiny v provincii Západní Ázerbájdžán.

Íránské úřady nadále odolávají mezinárodnímu tlaku za spravedlnost pro Zejnab. Pracovní skupina OSN pro svévolné zadržování v dubnu 2016 vydala zprávu, kde požadovala Zajnabino okamžité propuštění, a označila její uvěznění za nespravedlivé, protože bylo odepřeno její právo na spravedlivý soudní proces, a protože způsob, jakým s ní íránské úřady jednaly, představoval porušení zákazu mučení a jiného krutého, nelidského a ponižujícího zacházení. 

Zajnabina rodina nepřestává bojovat za její propuštění. Její matka Gozal Hajizadeh byla v únoru 2022 svévolně zadržena a vyslýchána, protože sdílela video, kde vyzývala mezinárodní komunitu k činům za osvobození její dcery. Ve videu zmiňuje, že svou dceru neviděla už patnáct let, a může s ní komunikovat pouze skrze krátké telefonní hovory. 

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...