© Private

Narges Mohammadiová byla znovu odsouzena, dohromady čelí více než 11 letům ve vězení a hrozí, že trest ještě naroste

  Článek

Vězeňkyni svědomí Narges Mohammadiové jsou opakovaně udělovány tresty za podporu lidských práv. Poslední trest jí byl udělen v říjnu 2022, dohromady tak čelí více než 11 letům ve vězení. Je ovšem obviněna z dalšího zločinu. Nepřestává ale být aktivní a v nedávné době popsala, jak probíhá mučení účastnic protirežimních protestů ve věznici Evin.

Narges Mohammadiová je obránkyně lidských práv z Íránu. Několikrát byla odsouzena a uvězněna. Po krátké době strávené na svobodě byla v květnu 2021 odsouzena ke dvěma a půl letům vězení a osmdesáti ranám bičem za účast na tzv. „sedavém protestu“ konaného na protest proti represím vůči demonstrantům, kterého se účastnila ve věznění v prosinci 2019. V lednu 2022 byla odsouzena k dalším osmi letům ve vězení a 74 ranám bičem za „spolčení proti státní bezpečnosti.“ Je držena ve špatných podmínkách ve věznici Evin v Teheránu a nemá přístup k patřičné lékařské péči. 

V říjnu 2022 byla Narges Mohammadiová odsouzena znovu. Za vyjádření podpory protivládním protestům vyvolaným smrtí Mahsy Aminiové byla obžalována ze zločinu „propaganda proti systému“ a byl jí udělen trest patnácti měsíců odnětí svobody. Dohromady se tak její trest vyšplhal na jedenáct let a devět měsíců vězení. Doba ve vězení se ale může ještě navýšit, protože Narges Mohammadiová čelí dalšímu obvinění, tentokrát za „občanskou neposlušnost,“ které proti ní vznesly špionážní služby a úřad věznice Karčak, kde byla dříve držena.

Narges Mohammadiová ovšem i přesto pokračuje v obhajobě lidských práv. V prosinci 2022 v otevřeném dopise popsala, jak v ženské sekci věznice Evin v Teheránu probíhá mučení účastnic protestů. Podle její výpovědi byla jedna známá aktivistka ve vozidle převážejícím ji do věznice pověšena za ruce a nohy k háku a sexuálně napadena bezpečnostními důstojníky. Jiná žena byla podle Mohammadiové zatčena, odvezena na motorce dvěma důstojníky a opakovaně napadena. 

Podle Mohammadiové může zveřejnění týrání vést k zastrašování rodin uvězněných žen, ale věří, že je to nutné k jeho zastavení. „Neodhalení těchto zločinů by přispělo k pokračování používání represivních metod proti ženám. Proto by se o násilí na aktivistkách, bojovnicích a účastnicích protestů měly podávat zprávy na celosvětové úrovni. V nepřítomnosti silných nezávislých občanských organizací je pozornost a podpora medií, mezinárodních lidskoprávních organizací a světového veřejného mínění naprosto zásadní.“

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...