© Martin Ennals Foundation

Spojené arabské emiráty se mstí vězňovi, který zveřejnil špatné zacházení ve věznici

  Článek

Ahmed Mansúr upozornil na špatné podmínky ve vězení, které musel trpět od zatčení v roce 2017. Úřady mu je za to ale ještě zpřísnily.

Aktivista Ahmed Mansúr si odpykává desetiletý trest udělený za údajnou urážku státu a zhoršování obrazu země v zahraničí. V listopadu 2020 napsal dopis, ve kterém popsal podmínky, v nichž je držen. Podle jeho výpovědi byl držen na samotce od roku 2017 a v zimě, která je v pouštích velmi chladná, mu byl odpírán přístup k teplé vodě a k oblečení, což mu způsobilo řadu zdravotních problémů. 

Dopis byl zveřejněn v médiích v červenci 2021. Emirátské úřady Ahmedovi za to podmínky ještě zpřísnily. Ahmed byl přesunut na menší a více izolovanou celu. Nemá přístup k nezbytné zdravotní péči a byly mu zabaveny brýle na čtení. Amnesty nadále bojuje za jeho propuštění.

Aktuální petice

  Spojené arabské emiráty

Básník a bloger odsouzen na deset let kvůli článkům o lidských právech!

Ahmed Mansúr je básník, bloger a obránce lidských práv. V květnu 2018 byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen k deseti letům ve vězení. Ahmed je držen na samotce, v cele nemá matraci, nejsou mu umožněny vycházky. Na protest proti špatným podmínkám ve vězení držel opakovaně hladovku. Jeho zdravotní stav je velmi vážný. Ahmend byl obviněn a odsouzen pouze za poklidné uplatňování svých práv na svobodu projevu a sdružování. Amnesty požaduje jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 3374

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...