© Private

Zdravotní stav burundské novinářky se zhoršuje

Článek

Floriane Irangabiye trpí astmatem. Ve vězení se její stav značně zhoršil, trpí silnými bolestmi hlavy a má problémy s dýcháním. Podala oficiální žádost o přesun do jiné věznice, ale ministerstvo spravedlnosti jí nevyhovělo.

Floriane Irangabiye je burundská novinářka dlouhodobě žijící ve Rwandě. Před rokem byla zatčena v Burundi při návštěvě rodiny. V součastnosti si odpykává deset let ve vězení, které jí soud udělil v souvislosti s její kritikou vlády.

Floriane od dětství trpí astmatem. Ve vězení Muyinga se její stav zhoršil, je držena ve vlhké cele v blízkosti zakouřené kuchyně. Poté, co její léky na konci května přestaly zabírat, Floriane podala oficiální žádost ministerstvu spravedlnosti, aby byla přemístěna zpět do Bujumbury. Zde by měla přístup k potřebné zdravotní péči, a navíc v tomto městě žije její rodina a přátelé, pro něž by bylo snazší ji navštěvovat.

Ministerstvo spravedlnosti ale žádosti nevyhovělo. Floriane v polovině července nebyla povolena kontrola u doktora. Na konci července se její zdraví ještě zhoršilo, měla problémy s dýcháním, cítila bolest v hrudi a sužovaly ji silné bolesti hlavy. V noci 24. července zkolabovala. Byla jí poskytnuta pomoc, ale stále je držena ve stejné cele a její stav se nezlepšuje.

Amnesty International bojuje za Florianino propuštění, a za zlepšení podmínek ve vězení do doby, než bude propuštěna na svobodu.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2709 Náš cíl: 3000

Podepíšu