© Private

Zdravotní stav burundské novinářky se zhoršuje

  Článek

Floriane Irangabiye trpí astmatem. Ve vězení se její stav značně zhoršil, trpí silnými bolestmi hlavy a má problémy s dýcháním. Podala oficiální žádost o přesun do jiné věznice, ale ministerstvo spravedlnosti jí nevyhovělo.

Floriane Irangabiye je burundská novinářka dlouhodobě žijící ve Rwandě. Před rokem byla zatčena v Burundi při návštěvě rodiny. V součastnosti si odpykává deset let ve vězení, které jí soud udělil v souvislosti s její kritikou vlády. 

Floriane od dětství trpí astmatem. Ve vězení Muyinga se její stav zhoršil, je držena ve vlhké cele v blízkosti zakouřené kuchyně. Poté, co její léky na konci května přestaly zabírat, Floriane podala oficiální žádost ministerstvu spravedlnosti, aby byla přemístěna zpět do Bujumbury. Zde by měla přístup k potřebné zdravotní péči, a navíc v tomto městě žije její rodina a přátelé, pro něž by bylo snazší ji navštěvovat. 

Ministerstvo spravedlnosti ale žádosti nevyhovělo. Floriane v polovině července nebyla povolena kontrola u doktora. Na konci července se její zdraví ještě zhoršilo, měla problémy s dýcháním, cítila bolest v hrudi a sužovaly ji silné bolesti hlavy. V noci 24. července zkolabovala. Byla jí poskytnuta pomoc, ale stále je držena ve stejné cele a její stav se nezlepšuje. 

Amnesty International bojuje za Florianino propuštění, a za zlepšení podmínek ve vězení do doby, než bude propuštěna na svobodu.

Aktuální petice

  Burundi

Novinářka z Burundi byla za kritiku vlády odsouzena k deseti letům vězení. Pomůžete?

Floriane Irangabiye je novinářka z Burundi dlouhodobě žijící ve Rwandě. V srpnu 2022 byla zatčena při návštěvě rodiny v Burundi a od té doby je ve vězení. V lednu 2023 byla kvůli pokojné kritice burundské vlády odsouzena k deseti letům vězení. Nespravedlivý postup burundských úřadů porušuje její právo na spravedlivý soudní proces a na svobodu projevu. Podpořte petici požadující její okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1538 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...