© SOTA

Popsal svou výlohu hesly proti válce, skončil v trestanecké kolonii

  Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Po vpádu Ruska na Ukrajinu popsal Dmitrij výlohu svého obchodu protiválečnými hesly. Ačkoliv dostal pokutu, v protestování proti válce nepřestal. Tamní úřady ho proto odsoudily k 18 měsícům v trestanecké kolonii. Teď potřebuje vaši podporu.

Prodavač bot a otec pěti dětí z vesničky na severozápadě Ruska, Dmitrij Skurichin, začal proti porušování lidských i mezinárodních práv vystupovat už v roce 2014, kdy ruská armáda obsadila polostrov Krym. Právě tehdy vyvěsil před svým obchodem první plakát, který anexi odsuzoval. Od té doby umístil přes 200 dalších vzkazů, které odsuzovaly zejména invazi na Ukrajinu. Tu popisovaly jako „šílenou, falešnou, podlou, bratrovražednou“ nebo „hanebnou“. Svůj postoj odvážně sdílel také v médiích a na sociální síti Telegram. 

„Věřím, že budoucnost ukáže, že jsem stál na správné straně.“ 

- Dmitrij Skurikhin 

 
Za svou odvahu si v srpnu 2023 vyslechl rozsudek 18 měsíců v trestanecké kolonii. O měsíc dřív navíc neznámí lidé přemalovali výlohu jeho obchodu a plakáty kritické k Putinově režimu. Dmitrijův hlas se však nepodařilo umlčet. Jeho zákazníci i další z obyvatel obce ho nadále popisují, jako „nejstatečnějšího muže v celé Leningradské oblasti“. 

Podepište petici za jeho vysvobození!

V celém Rusku si lidé jako Dmitrij odpykávají tvrdé tresty jen za svůj pokojný nesouhlas s válkou. Rusko musí zrušit represivní zákony o válečné co nejdřív zrušit a okamžitě propustit všechny, kteří jsou vězněni jen za to, že pozvedli svůj hlas proti válce a agresi. 

Podporu můžete Dmitrijovi vyjádřit také dopisem. Napište mu do vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte mu tím najevo, že svět na jeho odvahu nezapomněl. 

Jak by měl vzkaz solidarity vypadat? 

 
  • Napište krátký vzkaz podpory – pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček (vězni můžou obdržet pouze omezený počet balíčků, a mohlo by se stát, že se k nim kvůli balíčku od vás nedostane důležitá zásilka od rodiny).  
  • Text by měl být napsán v ruštině. Stačí pár jednoduchých slov nebo vět, gramatické chyby nevadí. Pokud rusky neumíte, zkuste použít online překladač (Google, Deepl apod.) nebo použijte vzorový vzkaz.  
  • Nezmiňujte politickou situaci v Rusku, politická témata, válku na Ukrajině, nespravedlivost soudního procesu uvězněného (včetně podrobností z trestního řízení) ani Amnesty International. Nevyzývejte k protestům ani k porušování zákonů a nepoužívejte hrubé výrazy. 
  • Pokud budete posílat pohlednici, vyberte vhodný motiv (krajina). Pohlednice s politickým nebo náboženským motivem by se k uvězněnému nejen nedostala, ale mohla by mu navíc uškodit.  

Návrhy vzorových vzkazů: 

  • Jsme s vámi! – Мы с вами! 
  • Máte moji podporu! - мате моджи подпору! 
  • Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!  

Adresa, kam můžete pohlednice nebo dopisy posílat: 

196641, г. Санкт-Петербург,  
п. Металлострой, Северный проезд, д. 1,  
ФКУ ИК-5 УФСИН России по г. Санкт-Петербургу и Ленинградской области,  
Скурихину Дмитрию Николаевичу 1974 г. р. 

Pozor: adresa musí vždy obsahovat i jméno a rok narození uvězněného.  
Pohled nebo dopis můžete poslat obyčejně i doporučeně (pokud ho pošlete doporučeně, zvýšíte tím šance, že opravdu dorazí). 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...