© Solidarnost Political Movement

Situaci na Ukrajině označil za „válku“. Dostal 7 let

  Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Moskevský opoziční zastupitel Alexej byl prvním Rusem odsouzeným podle tvrdých zákonů o válečné cenzuře. Za to, že kritizoval agresi na Ukrajině a tamní situaci označil jako „válku“, byl odsouzen k sedmi rokům za mřížemi. Proto potřebuje vaši podporu.

Alexej Gorinov jako vystudovaný právník a prodemokratický aktivista pomáhal mnoha protestujícím, které policie zadržela za jejich kritiku Putinova režimu. Usiloval zejména o to, aby měli přístup ke svým právům a spravedlivému procesu, dále také o to, aby jim ve vězení bylo poskytnuto jídlo a pití. Byl rovněž opozičním členem moskevského zastupitelstva. Na zasedání 15. března 2022 označil ruskou invazi na Ukrajinu jako „válku“ a „agresi“ a upozornil na to, že v ní každý den umírají děti. 

,,Musíme si přiznat, že válka je válka. To nejmenší co můžeme udělat, je říkat věci tak, jak skutečně jsou.” 

- Alexej Gorinov.


Za to byl nařčen ze „záměrného šíření lživých informací“ a odsouzen k sedmi rokům za mřížemi. Jeho uvěznění bylo jasným signálem pro další opoziční politiky, jak daleko jsou ruské úřady ochotny v potlačování protiválečného disentu zajít. Řada z nich proto ze země následně utekla. Ve vězení se Alexejův zdravotní stav rychle zhoršuje. Čelí totiž problémům s dýcháním, vězeňská služba mu ale zabavuje potřebné léky. Část trestu proto již strávil ve vězeňské nemocnici. K tomu čelí dalšímu nespravedlivému obvinění, a to z „ospravedlňování terorismu“.

Podepište petici za jeho propuštění!

Svým podpisem podpoříte osvobození také dalších ruských vězňů svědomí, kteří jsou nespravedlivě vězněni kvůli tomu, že protestovali proti ruské agresi. 

Podporu můžete Alexejovi vyjádřit také dopisem. Napište mu do vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte mu tím najevo, že svět na jeho odvahu nezapomněl. 

Jak by měl vzkaz solidarity vypadat? 

 
  • Napište krátký vzkaz podpory – pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček (vězni můžou obdržet pouze omezený počet balíčků, a mohlo by se stát, že se k nim kvůli balíčku od vás nedostane důležitá zásilka od rodiny).  
  • Text by měl být napsán v ruštině. Stačí pár jednoduchých slov nebo vět, gramatické chyby nevadí. Pokud rusky neumíte, zkuste použít online překladač (Google, Deepl apod.) nebo použijte vzorový vzkaz.  
  • Nezmiňujte politickou situaci v Rusku, politická témata, válku na Ukrajině, nespravedlivost soudního procesu uvězněného (včetně podrobností z trestního řízení) ani Amnesty International. Nevyzývejte k protestům ani k porušování zákonů a nepoužívejte hrubé výrazy. 
  • Pokud budete posílat pohlednici, vyberte vhodný motiv (krajina). Pohlednice s politickým nebo náboženským motivem by se k uvězněnému nejen nedostala, ale mohla by mu navíc uškodit.  

Návrhy vzorových vzkazů: 

  • Jsme s vámi! – Мы с вами! 
  • Máte moji podporu! - мате моджи подпору! 
  • Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!  

Adresa, kam můžete pohlednice nebo dopisy posílat: 

600007, Владимирская область, г. Владимир,  
ул. Полины Осипенко, д. 49, ФКУ ИК-3 УФСИН России по Владимирской области,  
Горинову Алексею Александровичу, 1961 г. р. 

Pozor: adresa musí vždy obsahovat i jméno a rok narození uvězněného.  
Pohled nebo dopis můžete poslat obyčejně i doporučeně (pokud ho pošlete doporučeně, zvýšíte tím šance, že opravdu dorazí). 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...