© Solidarnost Political Movement

Situaci na Ukrajině označil za „válku“. Dostal 7 let

Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Moskevský opoziční zastupitel Alexej byl prvním Rusem odsouzeným podle tvrdých zákonů o válečné cenzuře. Za to, že kritizoval agresi na Ukrajině a tamní situaci označil jako „válku“, byl odsouzen k sedmi rokům za mřížemi. Proto potřebuje vaši podporu.

Alexej Gorinov jako vystudovaný právník a prodemokratický aktivista pomáhal mnoha protestujícím, které policie zadržela za jejich kritiku Putinova režimu. Usiloval zejména o to, aby měli přístup ke svým právům a spravedlivému procesu, dále také o to, aby jim ve vězení bylo poskytnuto jídlo a pití. Byl rovněž opozičním členem moskevského zastupitelstva. Na zasedání 15. března 2022 označil ruskou invazi na Ukrajinu jako „válku“ a „agresi“ a upozornil na to, že v ní každý den umírají děti.

,,Musíme si přiznat, že válka je válka. To nejmenší co můžeme udělat, je říkat věci tak, jak skutečně jsou.”

- Alexej Gorinov

Za to byl nařčen ze „záměrného šíření lživých informací“ a odsouzen k sedmi rokům za mřížemi. Jeho uvěznění bylo jasným signálem pro další opoziční politiky, jak daleko jsou ruské úřady ochotny v potlačování protiválečného disentu zajít. Řada z nich proto ze země následně utekla. Ve vězení se Alexejův zdravotní stav rychle zhoršuje. Čelí totiž problémům s dýcháním, vězeňská služba mu ale zabavuje potřebné léky. Část trestu proto již strávil ve vězeňské nemocnici. K tomu čelí dalšímu nespravedlivému obvinění, a to z „ospravedlňování terorismu“.

Podepište petici za jeho propuštění!

Svým podpisem podpoříte osvobození také dalších ruských vězňů svědomí, kteří jsou nespravedlivě vězněni kvůli tomu, že protestovali proti ruské agresi.

Podporu můžete Alexejovi vyjádřit také dopisem. Napište mu do vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte mu tím najevo, že svět na jeho odvahu nezapomněl.

Aktuální petice

Rusko

Napsala článek, vyhrožují jí smrtí, podpořte novinářku svým podpisem

V dubnu 2020 zveřejnil Ramzan Kadyrov, prezident Čečenské republiky na Instagramu video, ve kterém vyhrožuje smrtí ruské novinářce Jeleně Milašinové.

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu