© SOTA

Šest let vězení za příspěvek na Telegramu

  Článek

Právo na protest   Rusko publikován 18.3.2024

Novinářka Maria Ponomarenko je držena v nelidských podmínkách za to, že na sociálních sítích sdílela informace o ruském leteckém útoku na divadlo v ukrajinském Mariupolu. Za to si má podle ruských úřadů odsedět 6 let za mřížemi.

Maria Ponomarenko, novinářka a aktivistka ze západosibiřského města Barnaul, byla zadržena v dubnu 2022 poté, co na sociální síti Telegram sdílela příspěvek o bombardování činoherního divadla v Mariupolu. Při leteckém útoky byly tehdy zabity a zraněny desítky lidí, kteří v divadle hledali úkryt.

Ve vazbě se její psychické zdraví rychle zhoršilo. V rámci vyšetřování byla navíc převezena do psychiatrické léčebny, kde jí byly násilně aplikovány neznámé léky a čelila bezohlednému a nelidskému zacházení.

„Začněte mluvit a bude jasné, že je nás mnoho.“ 

- Maria Ponomarenko


Po několika měsících ve vazbě byla v únoru 2023 odsouzena k šesti rokům odnětí svobody a následnému pětiletému zákazu výkonu novinářské činnosti. Zpočátku byla poslána do trestanecké kolonie vzdálené 900 km od jejího rodného města, což jejím dcerám téměř znemožnilo Mariu navštěvovat. Na protest proti svému uvěznění i krutému chování dozorců vyhlásila v říjnu 2023 hladovku. Na disciplinární slyšení ji dozorci odvlekli bosou a následně byla podrobena dalšímu násilnému psychiatrickému léčení.

Podepište petici za její propuštění!


Svým podpsem podpoříte osvobození také dalších ruských vězňů svědomí, kteří jsou nespravedlivě vězněni kvůli tomu, že protestovali proti ruské agresi. 

Podporu můžete Marie vyjádřit také dopisem. Napište mu jí vězení vzkaz solidarity a naděje. Dáte jí tím najevo, že svět na její odvahu nezapomněl. 

Jak by měl vzkaz solidarity vypadat?  

  • Napište krátký vzkaz podpory – pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček (vězni můžou obdržet pouze omezený počet balíčků, a mohlo by se stát, že se k nim kvůli balíčku od vás nedostane důležitá zásilka od rodiny).  
  • Text by měl být napsán v ruštině. Stačí pár jednoduchých slov nebo vět, gramatické chyby nevadí. Pokud rusky neumíte, zkuste použít online překladač (Google, Deepl apod.) nebo použijte vzorový vzkaz.  
  • Nezmiňujte politickou situaci v Rusku, politická témata, válku na Ukrajině, nespravedlivost soudního procesu uvězněného (včetně podrobností z trestního řízení) ani Amnesty International. Nevyzývejte k protestům ani k porušování zákonů a nepoužívejte hrubé výrazy. 
  • Pokud budete posílat pohlednici, vyberte vhodný motiv (krajina). Pohlednice s politickým nebo náboženským motivem by se k uvězněnému nejen nedostala, ale mohla by mu navíc uškodit.  

Návrhy vzorových vzkazů: 

  • Jsme s vámi! – Мы с вами! 
  • Máte moji podporu! - мате моджи подпору! 
  • Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!  

Adresa, kam můžete pohlednice nebo dopisy posílat: 


656021, Алтайский край, г. Барнаул,  
Канатный проезд, д. 81, ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по Алтайскому краю,  
Пономаренко Марии Николаевне, 1978 г. р.  

Pozor: adresa musí vždy obsahovat i jméno a rok narození uvězněného.  
Pohled nebo dopis můžete poslat obyčejně i doporučeně (pokud ho pošlete doporučeně, zvýšíte tím šance, že opravdu dorazí). 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...