Barma dnes propustila nejméně 120 politických vězňů, podle Amnesty International to však nestačí

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 12.10.2011

Mapa barmských vězení
Podle informací Amnesty International (AI) dnes Barma propustila nejméně 120 politických vězňů. Mezi nimi i některé, kteří byli zadržení v souvislosti s tzv. šafránovou revolucí.

Podle AI se však jedná o první krok a Barma musí propustit všechny politické vězně.Ti tvoří i nadále většinu ze všech vězňů v Barmě vůbec.

„Propuštění politických vězňů vítáme, neodpovídá to však politických slibům, které nedávno dali představitelé Barmy. Pokud počet propuštěných dramaticky nestoupne, jedná se pouze o kosmetické úpravy, než skutečnou proměnu,“ uvedl Benjamin Zawacki, expert AI na Barmu.

Od konce roku 2007 bylo v Barmě z politických důvodů uvězněno více než 2 000 lidí, nejméně polovina z nich kvůli nenásilné účasti na tzv. šafránové revoluci.

Mezi dnes propuštěnými vězni je například komik Zarganar, který byl zadržen v červnu 2008 za své humanitární aktivity během cyklonu Nargis.

Aktuální petice

Rusko

RUSKO: Zastavte útoky na civilisty na Ukrajině!

Dne 21. února 2022 podepsal ruský prezident dekret o uznání samozvaných republik na Donbasu. O tři dny později Rusko na Ukrajinu zaútočilo. Podle Putina se jednalo o „speciální vojenskou operaci“ za účelem „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. Ve skutečnosti došlo k ruské vojenské invazi na Ukrajinu a neomluvitelným útokům na civilisty, včetně dětí. Životy tisíců lidí jsou v ohrožení.

Aktuální počet podpisů: 5524

Podepíšu