Zásah u Gazy musí být prošetřen

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 1.6.2010

Pondělní zásah proti flotile s humanitární pomocí, která směřovala do pásma Gazy, zanechal podle dostupných zpráv nejméně devět mrtvých.

„Dostupné informace ukazují, že izraelské jednotky použily nepřiměřenou sílu proti aktivistům. Ti přitom dali jasně najevo, že jejich hlavním cílem je vyjádřit protest s blokádou Gazy,“ reagovala Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Amnesty International vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování průběhu akce, k níž došlo v mezinárodních vodách poblíž Gazy. „Incident má mezinárodní rozměr. Navíc dosavadní zkušenost s izraelským vyšetřováním porušování lidských práv v Gaze není uspokojivá. Proto je třeba, aby mezinárodní společenství okamžitě zahájilo nezávislé šetření,“ uvedla Dáša van der Horst.

Primární odpovědnost za vyšetřování nesou izraelské úřady. Ty se musí zabývat otázkou, za jakých okolností byla použití smrtící síla. Je také třeba prošetřit tvrzení izraelských představitelů, že vojáci byli napadeni střelnými zbraněmi. K důvěryhodnému a transparentnímu vyšetřování však dojde jen tehdy, pokud se ho zúčastní tým mezinárodních expertů.

„Ve světle této tragedie opětovně žádáme Izrael, aby bez prodlení ukončil blokádu Gazy. Blokáda je totiž kolektivní trest, který dopadá na celou populaci regionu včetně dětí a starých lidí. Tento postup také odporuje mezinárodnímu právu,“ dodala Dáša van der Horst.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR