Rok po cyklonu Nargis: 21 lidí uvězněno za pomoc obětem

Článek

Zastavte mučení publikován 4.5.2009

Rok poté, co cyklon Nargis zdevastoval jižní část Myanmaru (Barmy), zůstává za mřížemi 21 lidí, kteří se zúčastnili záchranných prací.

Všichni byli uvězněni za distribuci humanitární pomoci a další záchranné aktivity, Amnesty International proto žádá jejich okamžité propuštění.„Když si po roce připomínáme škody způsobené cyklonem, neměli bychom zapomenout na lidi, kteří si odnesli vysoké tresty za to, že pomáhali ostatním. Stali se tak dalšími, nepřímými oběťmi cyklonu,“ uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.Zatímco se mnozí lidé po úderu cyklonu ze všech sil věnovali záchranným pracím, barmská vláda je za jejich úsilí pronásledovala. Doposud byly v nespravedlivých procesech odsouzeny dvě desítky lidí. Šest z nich k vysokým trestům v rozsahu 10 -35 let. Mezi nimi je i populární komik Zarganar, který byl odsouzen k 35 letům vězení za to, že se snažil organizovat humanitární pomoc a v zahraničních médiích kritizoval přístup vlády. Jeho zdravotní stav se ve vězení zhoršil, ale úřady mu potřebnou lékařskou péči odpírají.Tresty v rozmezí 2 – 4 let si vyslechlo šest osob za to, že pohřbívaly mrtvá těla v poničené oblasti delty řeky Iravady.

Další informace:

Cyklon Nargis zasáhl Barmu loni na počátku května a způsobil značnou humanitární katastrofu. Tu ještě více prohloubila barmská vláda, která po tři týdny odmítala zahraniční pomoc. Zahynulo více než 84 500 lidí, desítky tisíc se nadále pohřešují a zhruba 2,4 milionu lidí přišlo o obydlí nebo utrpělo jiné vážné škody.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8261 Náš cíl: 8500

Podepíšu