Mezinárodní den na podporu obětí mučení: mučení není odpověď

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 26.6.2008

Svět 26. června vzpomíná na oběti mučení. To je všeobecně označováno za nepřijatelné, přesto jsme již několik let svědky trendu ospravedlňování mučení jako potřebného nástroje pro zajištění bezpečnosti.

Amnesty International problematiku mučení dlouhodobě monitoruje a upozorňuje na sílící porušování absolutního zákazu mučení, zejména ve jménu tvrzení, že mučení je nutná a ospravedlnitelná odpověď na hrozbu terorismu.

Členové Amnesty International budou dnes po celém světě pořádat akce, které na mučení upozorní. Lidé se sejdou ve Washingtonu, Bruselu nebo například Uruguayi. Čeští aktivisté budou ve čtvrtek 26. června od 18:00 do 19:00 na pražských Příkopech demonstrovat takzvaný waterboarding, při němž je u vyslýchaných proudem vody navozován pocit tonutí. Této metodě byli např. vystaveni někteří zajatci držení americkými silami na Guantánamu.

"K mučení a špatnému zacházení dochází v utajení, daleko od zájmu světa. Máme příležitost jej vrátit zpět na světlo a připomenout tak, že trend posledních let musíme zvrátit," říká Amnesty International.

Mučení je vždy špatné - Informace a spot o waterboardingu.

Odmítněte mučení, které přináší "válka proti teroru".

Napište e-mail prezidentu Francie Sarkozymu. Vyzvěte tohoto politckého lídra, aby zahájil vyšetřování role evropských zemí v nelegálním programu převozů a věznění zajatců CIA.

Vzorový e-mail najdete zde.

Podívejte se na fotogalerii z akce proti mučení.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR